ΚΟΣΜΟΣ

Μπορείτε να λύσετε το μυστήριο αυτής της ερωτικής επιστολής του Παρισιού;

Μπορείτε να λύσετε το μυστήριο αυτής της ερωτικής επιστολής του Παρισιού;
CNNi / Courtesy Doug Block

Μια χαμένη επιστολή αγάπης, ένας διάσημος πίνακας και ένα μονοπάτι που οδηγεί στους δρόμους του Παρισιού –πρόκειται για ένα ρομαντικό μυστήριο που απασχολεί έναν Αμερικανό σκηνοθέτη εδώ και δύο χρόνια.

Ο Doug Block έπεσε πάνω στην περίεργη περίπτωση της Betty και του Henri ενώ αυτός και η σύζυγός του γιορτάζαν την επέτειο του γάμου τους στην Ευρώπη στα τέλη του 2015.

"Όλα ξεκίνησαν στο Παρίσι", θυμάται ο δημιουργός ντοκιμαντέρ.

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού τους, το ζευγάρι αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη βόλτα, απολαμβάνοντας το ξεθωριασμένο φθινοπωρινό φως της ημέρας. Ο Block μελετούσε στο "Βόλτες στο Παρίσι", τον παρωχημένο, μεταχειρισμένο οδηγό που είχε χώσει στη βαλίτσα του την τελευταία στιγμή.

Καθώς ξεφύλλιζε τις σελίδες, ένας φάκελος έπεσε έξω, με ένα μόνο όνομα: "Betty". Έπεσε απλά στο έδαφος, σχεδόν όπως σε αργή κίνηση", λέει ο Block στο CNN Travel.

Ο φάκελος ανοίχθηκε. Στο εσωτερικό υπήρχε μια κάρτα, διακοσμημένη με έναν πίνακα του Monet: "Γυναίκα που κάθεται κάτω από τις ιτιές". Μέσα ήταν γραμμένη μια παθιασμένη δήλωση αγάπης.

"Θα με ψάξεις στο Musee D'Orsay;" έγραφε ο Henri, ο μυστηριώδης συγγραφέας. "Θα είμαι εκεί με την ψυχή και το πνεύμα μου, αν και ως φυσική παρουσία. Εκεί θα βρεις την αγάπη μου για τον Monet".

Ο Block στράφηκε στη σύζυγό του μπερδεμένος. Ποια ήταν η Betty; Ποιος ήταν ο Henri; Και πώς κατέληξε αυτό το γράμμα στον οδηγό του;

Δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι η επιστολή θα σηματοδοτούσε την αρχή μιας παγκόσμιας αναζήτησης, ενός διεθνούς έργου αγάπης που γιορτάζει το Παρίσι και τη διαρκή δύναμη του ρομαντισμού.

Μια ξεχωριστή ανακάλυψη

Ο Block και η σύζυγός του ταξίδεψαν στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Πέρασαν τις ημέρες τους περιπλανώμενοι στις μεγάλες λεωφόρους, περπατώντας στο Σηκουάνα και θαυμάζοντας τους μεγάλους ιμπρεσιονιστές στο Musée d'Orsay.

Στο δεύτερο βράδυ τους στο Παρίσι, μια Παρασκευή στις 13 Νοεμβρίου, η πόλη συγκλονίστηκε από μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

"Θυμάμαι ότι σκέφτηκα," Θεέ μου, το Παρίσι, η πόλη της αγάπης και του ρομαντισμού θα συνδεθεί τώρα με την τρομοκρατία ", λέει ο Block.

Η ανακάλυψη της επιστολής αγάπης φάνηκε σαν ένα σημάδι της μοίρας - μια απόμερη υπενθύμιση του ρομαντισμού σε μια στιγμή οδύνης.

"Η επιστολή αγάπης χτύπησε κέντρο", λέει. "Η χρονική στιγμή, σε ό, τι αφορά όλα όσα περνούσε το Παρίσι και ολόκληρη η διεθνής αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση".

PARIS 2

Πηγή: CNNi/ Courtesy Doug Block

Ξεκινώντας την αναζήτηση

Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη, ο Block λέει ότι ήταν "στοιχειωμένος" από τα φαντάσματα της Betty και του Henri. Ωστόσο, αποφάσισε να ακολουθήσει αυτά τα φαντάσματα ένα χρόνο αργότερα, καθώς αισθανόταν απογοητευμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα που δίχασε την Αμερική:

"Νόμιζα ότι, ‘για να κρατήσω τα λογικά μου, έπρεπε να κάνω κάτι που να οδηγείται από αγάπη και ρομαντισμό’".

Αλλά πώς αρχίζεις να ψάχνεις για δύο ανθρώπους, γνωρίζοντας μόνο τα μικρά τους ονόματα και τον γραφικό χαρακτήρα τους; Το πρώτο βήμα του Block ήταν να εξακριβώσει αν ο οδηγός είχε δανειστεί από φίλους.

Η αναζήτηση τον οδήγησε στην πόρτα ενός κοινού φίλου στη Νέα Υόρκη, μιας γυναίκας που ονομάζεται Betty.

"Δεν ήταν απλά μια Betty, αλλά μια αξιοθαύμαστη Betty", λέει ο Block. "Ήταν 91 χρονών και μίλησε πολύ ειλικρινά για την αγάπη της ζωής της [...] Ένιωσα ότι θα έβρισκα μια σειρά διαδόχων της Betty και του Henri σε αυτή την έρευνα".

Οι συνομιλίες του Block με αυτήν την Betty εδραίωσαν την πεποίθησή του ότι αυτή ήταν μια ιστορία που άξιζε να συνεχίσει την αναζήτηση. Εξάλλου, η επιστολή, με τα εγκάρδια συναισθήματα και την υπενθύμιση της χαμένης αγάπης, βρίσκει απήχηση σε όλους.

Επιπλέον, προσθέτει ότι "οι άνθρωποι αγαπούν ένα καλό μυστήριο".

paris 3

Πηγή: CNNi/ Courtesy Doug Block

Δουλειά ντετέκτιβ

Καταλήγοντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του πρέπει να είχαν αγοράσει το βιβλίο από δεύτερο χέρι, ο Block αποφάσισε να συνεχίσει την έρευνά του.

"Πραγματικά το έπαιξα ντετέκτιβ, πηγαίνοντας να δω έναν ντετέκτιβ, αυτό ήταν το πρώτο μου βήμα", λέει.

Από τότε, η προσπάθειά του να εντοπίσει τη Betty και τον Henri έχει εξαπλωθεί ευρέως.

Ο πίνακας του Monet που ήταν τυπωμένος στην κάρτα, βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον. Ο Block τράβηξε τη συλλογή της γκαλερί και διερεύνησε πώς η ταραχώδης ερωτική ζωή του Monet μπορεί να συνδεόταν με το αληθινό ρομάμντσο της Betty και του Henri.

"Την έστειλα για ανάλυση σε έναν εμπειρογνώμονα χειρογράφο και σε έναν ιστορικό μυθιστοριογράφο που έγραψε ένα βιβλίο για τον Monet".

Ο Block προσέλαβε ακόμα και ένα μέντιουμ. Ο σκηνοθέτης ήρθε σε επαφή με ένα πλήθος ενδιαφερόντων χαρακτήρων, όλοι αφοσιωμένοι στην επίλυση του παζλ.

Πέρασε ένας χρόνος και η Betty και ο Henri δεν βρέθηκαν - αλλά η αναζήτηση απέκτησε δικό της στίγμα.

"Μου έγινε σαφές ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ο Henri και η Betty, αλλά η αναζήτηση είναι πραγματικά η καρδιά της ταινίας - και η διασκέδαση της ταινίας", λέει.

paris 4

Πηγή: CNNi/ Courtesy Salam Shahin

Πραγματικότητα και μυθοπλασία

Ο Block εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Betty και ο Henri θα επανεμφανιστούν - ενθαρρύνει όποιον αναγνωρίζει το χειρόγραφο να επικοινωνήσει μαζί του στο Twitter.

Παρ 'όλα αυτά, γνωρίζει ότι η απήχηση του ζευγαριού είναι εν μέρει ο ρομαντισμός, το παραμύθι, η μυθοπλασία.

Η εύρεση της πραγματικότητας - η οποία μπορεί να είναι πιο ζοφερή από ό, τι φαίνεται - θα μπορούσε να είναι απογοητευτική.

"Υπάρχει κάτι για την εξιδανίκευση του ποιοι είναι", αντανακλά ο Block. "Το πιο συναρπαστικό είναι ότι όλοι όσοι μίλησα έχουν τη δική τους ιδέα για το ποιοι είναι η Betty και ο Henri. Όταν τους ρωτώ ‘Ποια είναι η ηλικία τους και ποια είναι η σχέση τους;’ Είναι παντού".

Ο Block, ο οποίος είναι στα εξήντα του, η Betty είναι η Audrey Hepburn στις ταινίες της στο Παρίσι – μια αφελής κοπέλα σε μια παλιά ιστορία αγάπης του Χόλιγουντ.

"Έχουμε όλοι αυτές τις ιδέες αγάπης και ρομαντισμού, που τροφοδοτούνται συχνά από ταινίες [...] Νομίζω ότι το να ανακαλύψω ότι ήταν απλώς φυσιολογικοί άνθρωποι, ίσως να είναι απογοητευτικοί", παραδέχεται.

"Αυτή μπορεί να ήταν απλά μια υπόθεση όπου επέστρεψαν στους γάμους τους και αυτό είναι δύσκολο, γιατί δεν θέλω να τους εκθέσω δημόσια."

Ο Block λέει ότι θα ονομάτιζε τους εραστές, μόνα αν του έδιναν άδεια, παραδεχόμενος ότι είναι πολύ λεπτή η γραμμή.

Παγκόσμιο ειδύλλιο

Στο μεταξύ, ο Block θα συνεχίσει την αναζήτησή του. Λατρεύει να συνδέει τις κουκίδες και να συνδέεται με άλλους, έτσι έχει όπως τον έχει συνεπάρει αυτή η ρομαντική ιστορία.

"Η ιστορία απλά φαίνεται να συνδέεται με όλους, αυτή η ιδέα του μηνύματος σε ένα μπουκάλι, αυτής της σημείωσης που κάπως βρέθηκε σε αυτό το βιβλίο, καταλήγοντας με κάποιο τρόπο στα χέρια μου. Το όμορφο συναίσθημα που εκφράζεται στην επιστολή. Το μυστήριο της κάρτας και του αν υπάρχει μια σύνδεση – και ο Monet είναι κατά κάποιο τρόπο εμπλεκόμενος".

Μέσα του κρύβεται μια επιστολή αγάπης με παγκόσμιο μήνυμα: “Η Betty και ο Henry είναι σχεδόν όλοι”, λέει ο Block. “Όλοι, ανεξαρτήτου ηλικίας, έχουν την λαχτάρα ενός ρομάντσου, ακόμα και αν είναι παντρεμένοι για χρόνια, δεν εξαφανίζεται αυτή η φλόγα … Νομίζω ότι αυτή η επιστολή ισχύει σχεδόν για όλους όσους έχω συναντήσει”.

Can you solve the mystery of this Paris love letter?

Francesca Street, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ