ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Είναι μια πραγματική ευκαιρία να τεθεί τέλος στον εμφύλιο της Συρίας

Πούτιν: Είναι μια πραγματική ευκαιρία να τεθεί τέλος στον εμφύλιο της Συρίας
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Στο τέλος τους φτάνουν οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την έναρξη της τριμερούς συνάντησης στο Σότσι με τους ηγέτες του Ιράν και της Τουρκίας.

«Καταφέραμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση της Συρίας» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, που παράλληλα επεσήμανε ότι οι τρομοκράτες στη Συρία έχουν υποστεί «ένα πραγματικά καθοριστικό πλήγμα».

«Εμφανίστηκε μια πραγματική ευκαιρία να τεθεί τέλος στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο» ανέφερε ο κ. Πούτιν, μετά τη συνάντηση με τους ομολόγους του από το Ιράν και την Τουρκία [σ.σ. Χασάν Ροχανί και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν].

putin


Πηγή: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Υπογράμμισε δε, ότι συμφωνήθηκε οι χώρες να συνεχίσουν να συνεργάζονται για την ειρήνη στη Συρία και πως οι προσπάθειες ολοκληρωτικής εξάλειψης των τρομοκρατικών ομάδων θα ενταθούν.

Οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν, επίσης, την πρόθεση τους να καταβάλλουν προσπάθειες για να διατηρήσει η Συρία την κυριαρχία της, την ενότητα της ως κρατική οντότητα και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Συμφωνήσαμε στο να συνεχίσουμε να καταβάλλουμε ενεργές προσπάθειες για να λύσουμε το βασικό πρόβλημα, που είναι η εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην χώρα αυτή, η διασφάλιση της κυριαρχίας, της ενότητας και της εδαφικής της ακεραιότητας»

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η σύνοδος έχει υιοθετήσει μια κοινή ανακοίνωση.

2017 11 22T155214Z 1169982033 RC1DA1ECF360 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA RUSSIA SUMMIT


Πηγή: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Η τριμερής σύνοδος πραγματοποιήθηκε μόλις δύο ημέρες αφότου ο κ. Πούτιν υποδέχτηκε στη Ρωσία τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ για μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί. Ο Ρώσος ηγέτης επικοινώνησε επίσης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

putin erdogan


Πηγή: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Οι πρόεδροι του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας στηρίζουν, επίσης, τη σύγκληση του συριακού κοινοβουλίου ως ένα πρώτο βήμα να καθιερωθεί ο διάλογος στην χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε, επίσης, ότι η ηγεσία της Συρίας έχει δεσμευτεί για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, την αναθεώρηση του συντάγματος και τις ελεύθερες εκλογές.

Χτες, ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ δήλωσε ότι η ενεργή φάση της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία βρίσκεται πλέον στα τελευταία της στάδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ