ΚΟΣΜΟΣ

Bloomberg: O Σουλτς είναι πλέον έτοιμος να συζητήσει με τη Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης

Bloomberg: O Σουλτς είναι πλέον έτοιμος να συζητήσει με τη Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης
ΕPA / CHRISTIAN BRUNA

Έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Άνγκελα Μέρκελ και να της προσφέρει περιορισμένη στήριξη κατά τη διάρκεια της τέταρτης θητείας της εμφανίζεται ο ηγέτης των σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος, ο κ. Σουλτς αναμένεται να ενημερώσει τον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ για την αλλαγή στη στάση του κατά την προγραμματισμένη συνάντησή τους αργότερα την Πέμπτη.

Οι δύο πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, αποκάλυψαν, επίσης, ότι ο Σουλτς είναι διατεθειμένος να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την Μέρκελ στο «τιμόνι» αλλά δεν θα δεχτεί να συμμετάσχει σε μεγάλο συνασπισμό.

Ο Στάινμαϊερ, και ο ίδιος σοσιαλδημοκράτης, έχει ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις για να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Γερμανός πρόεδρος συμμετείχε δύο φορές στο παρελθόν σε κυβέρνηση υπό την Μέρκελ, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Σουλτς έχει πολλάκις απορρίψει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε μεγάλο συνασπισμό, ένα «σχήμα» που βοήθησε την Γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση οκτώ από τα 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο Στάινμαϊερ έχει ζητήσει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό των κομμάτων τους.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει συνείδηση της ευθύνης του»

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης του, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για την χώρα» δήλωσε ο πρόεδρός του Μάρτιν Σούλτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

«Η δήλωσή του κ. Σουλτς πρέπει να ερμηνευτεί και ως προτροπή στο κόμμα του να διατηρήσει τη νηφαλιότητά του και να μην δημιουργείται αναταραχή με απερίσκεπτες δηλώσεις και κριτικές μελών του» παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία προσθέτει ότι «ηγετικά στελέχη τους SPD τείνουν προς την άποψη ότι πρέπει να γίνει ανεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να κερδηθεί χρόνος. Ορισμένα μάλιστα συμβουλεύουν τον κ. Σουλτς να αφήσει ανοικτή την πόρτα και στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού».«Η πίεση στον κ. Σουλτς αυξάνεται» όπως παρατηρεί η Rheinische Post. Η Ουλα Σμιτ, πρώην υπουργός Υγείας, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδα «Die Welt» ότι «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί καμιά συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού».

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η κ. Σμιτ τόνισε τέλος ότι οι νέες εκλογές «δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν στον λαό και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για το SPD».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ