ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Στη συνάντηση Γιούνκερ-Μέι θα διαπιστωθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Brexit: Στη συνάντηση Γιούνκερ-Μέι θα διαπιστωθεί η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
REUTERS/Christian Hartmann

Ώθηση στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit εκτιμάται ότι θα δώσει η συνάντηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις 4 Δεκεμβρίου.

Στη συνάντηση η ΕΕ θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει κατά πόσον έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες για το «διαζύγιο» με τη Βρετανία.

«Θα συναντηθώ με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στις 4 Δεκεμβρίου. Τότε θα δούμε εάν έχει γίνει επαρκής πρόοδος», δήλωσε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες προσερχόμενος σε σύνοδο της ΕΕ, στην οποία συμμετέχει και η Μέι. Ο ίδιος δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας επανέλαβε την επιθυμία της για μία από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση κίνηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων επί της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ μετά το Brexit.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ με τις πρώην σοβιετικές χώρες στις Βρυξέλλες, η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αργότερα εντός της ημέρας σχετικά με «τις θετικές διαπραγματεύσεις που έχουμε, κοιτώντας προς την μελλοντική βαθιά και ειδική σύμπραξη που επιθυμώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

2017 11 24T100131Z 1322631268 RC19D8583460 RTRMADP 3 EU BRITAIN


Πηγή:REUTERS/Tatyana Zenkovich/Pool

«Αυτό για το οποίο είμαι σαφής είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού. Αυτό αφορά και τους δύο, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση, να περάσουμε στο επόμενο στάδιο», είπε.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι για να ανοίξει η δεύτερη φάση διαπραγμάτευσης για την μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει προηγουμένως να έχουν διευθετηθεί τα θέματα του «λογαριασμού» που πρέπει να πληρώσει το Λονδίνο για την έξοδό του από την ΕΕ, του καθεστώτος των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρώπη και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ