ΚΟΣΜΟΣ

Εκατόμβη νεκρών στην Αίγυπτο - Η φονικότερη επίθεση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας

Εκατόμβη νεκρών στην Αίγυπτο - Η φονικότερη επίθεση της σύγχρονης ιστορίας της χώρας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STR

Περισσότεροι από 235 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 130 ακόμη τραυματίστηκαν από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε σε τέμενος, στο βόρειο Σινά, στην Αίγυπτο, μια από τις φονικότερες επιθέσεις στην σύγχρονη ιστορία της χώρας. 

 

Ομάδα αγνώστων πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό στο τέμενος Αλ Ραουντά στο χωριό Μπιρ αλ Αμπέντ, δυτικά της πόλης Αρίς, στο βόρειο Σινά, λίγη ώρα μετά την προσευχή της Παρασκευής και στη συνέχεια ακολούθησε επίθεση με πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παράλληλα με την έκρηξη οι δράστες άνοιξαν και πυρ εναντίον του πλήθους, που βρισκόταν στο τέμενος.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ακόμη ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα και σύμφωνα με όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο, «πυροβολούσαν τους ανθρώπους που έβγαιναν από το τέμενος. Πυροβολούσαν μέχρι και τα ασθενοφόρα».

Περιγραφές ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο κάνουν λόγο για δεκάδες πτώματα που έχουν σκεπαστεί πρόχειρα με κουβέρτες και σεντόνια, ενώ οι προσπάθειες για να δοθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους συνεχίζονται.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, που επικαλείται πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, αιγυπτιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο βόρειο Σινά, σκοτώνοντας 15 από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή. Η επιχείρηση αυτή έγινε στην έρημο, κοντά στην πόλη Αλ Αρίς.

Ο πρόεδρος της χώρας Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ το αιματηρό περιστατικό, που χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατικό χτύπημα, έχει καταδικάσει και η Ελλάδα.

Για την ώρα, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση, ωστόσο οι Αρχές θεωρούν πως πρόκειται για μαχητές του ISIS.

Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

18763883

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STR

18764519

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STR

Αιγυπτιακό παρακλάδι του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά. Οι τζιχαντιστές στρέφονται επίσης, ολοένα και περισσότερο, εναντίον αμάχων: βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο χριστιανούς και σουφιστές αλλά και τους βεδουίνες του Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον στρατό.

Τον Φεβρουάριο, οι χριστιανοί της πόλης Αλ Αρίς έφυγαν μαζικά από την περιοχή, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της κοινότητάς τους.

Πριν από περίπου έναν χρόνο περισσότεροι από 100 χριστιανοί Κόπτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών στην Αίγυπτο. Πέρσι, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν έναν ηλικιωμένο ηγέτη των σουφιστών, που τον κατηγόρησαν ότι ασκούσε "μαγεία". Την ίδια περίοδο απήγαγαν και πολλούς πιστούς σουφιστές, αλλά τους απελευθέρωσαν αφού τους έπεισαν να "μετανοήσουν".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ