ΚΟΣΜΟΣ

Το «σκοτεινό μυστικό» της βιομηχανίας παραγωγής παρμεζάνας (vid)

Το «σκοτεινό μυστικό» της βιομηχανίας παραγωγής παρμεζάνας (vid)
REUTERS/Stefano Rellandini/Files

Περνούν όλη τους τη ζωή κλεισμένες σε εσωτερικούς χώρους, κακοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους και είναι σκελετωμένες. Οργάνωση υπεράσπισης ζώων καταγγέλλει ότι δύο από τα γνωστότερα ιταλικά τυριά παγκοσμίως, η παρμεζάνα και η Γκράνα Παντάνο παράγονται από ζώα, τα οποία οι κτηνοτρόφοι κακομεταχειρίζονται.

Η οργάνωση Compassion in World Farming (CIWF) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που παρουσιάζει σκηνές που γυρίστηκαν σε εννέα κτηνοτροφικές μονάδες της ιταλικής κοιλάδας του Πο. Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων σοκάρουν…

Οι εξαντλημένες αγελάδες ζουν μέσα στα περιττώματά τους, στριμωγμένες μέσα σε μικρούς χώρους όπου είναι δύσκολο να μετακινηθούν.

Η οργάνωση CIWF ξεκίνησε μια εκστρατεία με τίτλο #notonmypasta («όχι στα ζυμαρικά μου»), που έχει στόχο να ωθήσει τους παραγωγούς αυτών των δύο τυριών, οι πωλήσεις των οποίων φθάνουν τα πέντε δισεκ. ευρώ ετησίως, να απαιτήσουν οι κτηνοτρόφοι που τους προμηθεύουν με γάλα να προσφέρουν στα ζώα τους τις ελάχιστες προδιαγραφές ευημερίας.

«Τα Parmesan και Grana Padano παρουσιάζονται ως τυριά πολύ καλής ποιότητας, ενώ στην πραγματικότητα για τις αγελάδες τίποτα δεν απέχει περισσότερο από την αλήθεια», δήλωσε η Έμα Σλαβίνσκι, διευθύντρια εκστρατειών της CIWF.

«Αυτό που δείχνουν οι ερευνητές μας είναι η άθλια ζωή των ζώων μέσα στις βιομηχανικές κτηνοτροφικές μονάδες» ανέφερε η ίδια, και συμπλήρωσε: «Ζώα αποσκελετωμένα, που αντιμετωπίζονται σαν μηχανές για γάλα, που υποφέρουν για να μπορούμε εμείς να προσθέσουμε κάτι στα ζυμαρικά μας».

Ένας εκπρόσωπος της κοινοπραξίας των παραγωγών Παρμεζάνας επιβεβαίωσε πως η ευημερία των ζώων δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν στα κριτήρια που επιβάλλονται στους παραγωγούς γάλακτος επειδή «δεν είναι κάτι που επιδρά στην ποιότητα το προϊόντος, παρά μόνο περιθωριακά».

Προσέθεσε, όμως, πως οι κοινοπραξίες εξετάζουν αυτή τη στιγμή το ζήτημα και ετοιμάζονται να εφαρμόσουν ένα σύστημα με στόχο να εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ καλής μεταχείρισης των ζώων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ