ΚΟΣΜΟΣ

Στο «σφυρί» σπάνιο αντίγραφο της «Καταγωγής των Ειδών» με χειρόγραφες σημειώσεις του Δαρβίνου

Στο «σφυρί» σπάνιο αντίγραφο της «Καταγωγής των Ειδών» με χειρόγραφες σημειώσεις του Δαρβίνου
Getty Images / Ideal Images / Dan Kitwood / Staff

Ένα σπάνιο αντίγραφο του βιβλίου-οροσήμου «Η καταγωγή των ειδών», το οποίο φέρει εκτεταμένες χειρόγραφες σημειώσεις του ίδιου του Δαρβίνου, θα πωληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Christie's, εντός του Δεκεμβρίου.

Το αντίτυπο αναζητούσαν επί δεκαετίες οι ειδικοί και τώρα ήλθε στο προσκήνιο για να πουληθεί. Ο οίκος αναμένει ότι το βιβλίο θα «πιάσει» 300.000 έως 500.000 λίρες, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian».

Ο ίδιος οίκος είχε πουλήσει τον περασμένο Ιούλιο ένα «καθαρό» αντίτυπο από την πρώτη έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» αντί 269.000 λιρών. Αντίτυπα με χειρόγραφες σημειώσεις του Δαρβίνου θεωρούνται τρομερά σπάνια.

Το συγκεκριμένο αντίτυπο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, επειδή σε αυτό ο βρετανός «πατέρας» της θεωρίας της εξέλιξης μέσω φυσικής επιλογής αναθεωρεί στις σημειώσεις του ορισμένες επιστημονικές ιδέες του υπό το φως νέων ερευνών που έγιναν από τον ίδιο και από άλλους επιστήμονες μετά την αρχική δημοσίευση του έργου του.

GettyImages 89834955


Πηγή: Getty images/ideal images/Peter Macdiarmid / Staff

Οι χειρόγραφες σημειώσεις έγιναν πάνω σε ένα αντίτυπο της τρίτης βρετανικής έκδοσης, το οποίο εστάλη στον Γερμανό μεταφραστή του, ώστε να συμπεριληφθούν στη δεύτερη έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» στα γερμανικά. Στη συνέχεια, οι ίδιες τροποποιήσεις ενσωματώθηκαν στην τέταρτη έκδοση του βιβλίου στα αγγλικά και φυσικά σε όλες τις επόμενες.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, το αντίτυπο με τις σημειώσεις βρισκόταν στην κατοχή του γερμανού μεταφραστή Χ. Γκ. Μπρον, ο οποίος πέθανε το 1862 και μετά πέρασε στην κατοχή του γερμανού παλαιοντολόγου Μελχιόρ Νοϊμάγιερ, ο οποίος διατηρούσε αλληλογραφία με το Δαρβίνο. Τελικά, κατέληξε στους απογόνους του τελευταίου, οι οποίοι και το έβγαλαν στο «σφυρί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ