ΚΟΣΜΟΣ

Ειδική σύνοδος του ΟΗΕ για την κατάσταση των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Ειδική σύνοδος του ΟΗΕ για την κατάσταση των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ
REUTERS/ SUSANA VERA

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να διεξαγάγει ειδική σύνοδο για τις δολοφονίες, τους βιασμούς και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ και τα οποία οδήγησαν περισσότερους από 600.000 από αυτούς στο Μπανγκλαντές από τον Αύγουστο, δήλωσαν τη Δευτέρα πηγές του ΟΗΕ.

«Θα γίνει μια ειδική σύνοδος στις 5 Δεκεμβρίου», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του ΟΗΕ στο πρακτορείο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ρολάντο Γκόμες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία, είπε ωστόσο: «Σημειώνονται κινήσεις προκειμένου να συγκληθεί μια ειδική σύνοδος για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Τουλάχιστον 16 από τα 47 κράτη-μέλη θα ζητήσουν τη διεξαγωγή ειδικής συνόδου του Συμβουλίου, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Το Μπανγκλαντές και οι μουσουλμανικές χώρες αναμένεται να υποστηρίξουν το αίτημα.

Τον Μάρτιο, το Συμβούλιο συνέστησε διερευνητική ομάδα. Οι ερευνητές ανέφεραν μετά την πρώτη αποστολή τους στο Μπανγκλαντές τον περασμένο μήνα πως πρόσφυγες Ροχίνγκια που διέφυγαν από τη Μιανμάρ επιβεβαίωσαν πως ένα «σταθερό, μεθοδικό υπόδειγμα δολοφονιών, βασανισμού, βιασμών και εμπρησμού λαμβάνει χώρα».

Η τελευταία έξοδος των Ροχίνγκια από την επαρχία Ραχίν προς το νότιο Μπανγκλαντές ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου όταν μαχητές Ροχίνγκια επιτέθηκαν σε φυλάκια ασφαλείας και ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε αντεπίθεση.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν χαρακτήρισε τη στρατιωτική καταστολή στην επαρχία Ραχίν χαρακτηριστικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης. Ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες για φόνους, βιασμούς, βασανιστήρια και αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα στα κράτη-μέλη, ανέφεραν πως μια ειδική σύνοδος «επιβάλλεται προκειμένου να ξεκινήσει αποφασιστική δράση και να διασφαλιστεί η λεπτομερής διερεύνηση και παρακολούθηση της κατάστασης».

Ο πάπας Φραγκίσος έφθασε τη Δευτέρα στη Μιανμάρ σε μια ευαίσθητη πολιτικά επίσκεψη για τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μία κυρίως βουδιστική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ