ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Διήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα πρότεινε η Ρωσία

Συρία: Διήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα πρότεινε η Ρωσία
REUTERS/ AMMAR ABDULLAH

Η Ρωσία πρότεινε να κηρυχθεί διήμερη κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Γούτα, το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, όπου τις τελευταίες 48 ώρες σε αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 41 άνθρωποι, καθώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προσπαθούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε νωρίτερα ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και άλλοι 23 την Κυριακή. Τουλάχιστον 147 έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Ανατολικής Γούτας, πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Το πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι η Μόσχα πρότεινε την κατάπαυση του πυρός για αύριο και την Τετάρτη.

Ο θύλακας αυτός πολιορκείται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2012. Ο κλοιός έσφιξε ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες, αφότου έκλεισαν οι δρόμοι μέσω τον οποίων γινόταν ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα.

Σε μια έκθεσή του, την περασμένη εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανέφερε ότι οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν τέτοιες ελλείψεις που τρώνε σκουπίδια, λιποθυμούν από την πείνα ή αναγκάζουν τα παιδιά να τρώνε μέρα παρά μέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ