ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μέρκελ - Σουλτς για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Συνάντηση Μέρκελ - Σουλτς για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου
Φωτογραφία αρχείου Getty Images/Ideal Images/ Herby Sachs/WDR/ARD

Ώρα μηδέν για τη Γερμανία, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς να κάθονται στο διαπραγματευτικό «τραπέζι» για να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 21:00 ώρα Ελλάδος στο γραφείο του προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και πραγματοποιείται εν μέσω μιας τεταμένης ατμόσφαιρας.

Και αυτό εξαιτίας της απόφασης του Βερολίνου να δώσει τελικά θετική ψήφο στην ανανέωση άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια πενταετία.

Ο Γερμανός πρόεδρος έχει αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή και στόχος της σημερινής συνάντησης είναι να ανιχνευτούν οι δυνατότητες συμμαχίας για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Αριθμητικά, ένας «μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ του CDU/CSU και του SPD είναι η μόνη πλέον λύση.

Την Πέμπτη, οι συντηρητικοί της Μέρκελ προέτρεψαν τους σοσιαλδημοκράτες να μην μπλοκάρουν αυτή την τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης χαράσσοντας «κόκκινες γραμμές», που πιθανώς να παρατείνει το αδιέξοδο στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρότι η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών θεωρείται ένα θετικό πρώτο βήμα, η αλήθεια είναι ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε κάποια συμφωνία.

Η κ. Μέρκελ ηγήθηκε κυβέρνησης συνεργασίας από το 2013 έως και το 2017.

Τι θα συζητηθεί;

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω μόνο για αυτό: Ότι θα αναζητήσω την καλύτερη λύση για τη χώρα μας και πως το κόμμα μου αντιλαμβάνεται ότι έχει ευθύνες για τη γενικότερη πολιτική σταθερότητα» τόνισε ο κ. Σουλτς. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Σουλτς είχε μιλήσει για αύξηση των δαπανών για την παιδεία και τον κατασκευαστικό τομέα ενώ παράλληλα είχε ζητήσει και αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Παράλληλα, οι σοσιαλδημοκράτες είχαν ταχθεί κατά της θέσπισης ανώτατου ετήσιου αριθμού προσφύγων, που θα δέχεται η Γερμανία. Τα θέματα αυτά αναμένεται να είναι στην «ατζέντα» των συζητήσεων, όπως αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ.

Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Μετά την ήττα του SPD στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο Μάρτιν Σουλτς, όμως, είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο συνασπισμό αλλά θα παραμείνουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Έτσι, η Γερμανίδα καγκελάριος διερεύνησε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα», με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, όμως, κατέρρευσαν και έτσι ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέλαβε να δώσει λύση στην πρωτοφανή αυτή κρίση.

Παρότι ο επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, μετά από πιέσεις από το κόμμα του αλλά και ένα αυστηρό «μήνυμα» από τον Γερμανό πρόεδρο, ο Σουλτς έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ