ΚΟΣΜΟΣ

Πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «απειλεί» ντονέρ και κεμπάπ

Πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «απειλεί» ντονέρ και κεμπάπ
REUTERS/Osman Orsal/File Photo

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να «μπλοκάρει» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δοθεί «πράσινο φως» στην χρήση φωσφορικών αλάτων στα κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντονέρ και κεμπάπ, και κατ’ επέκταση και στον ελληνικό γύρο.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, τότε οι δημοφιλείς λιχουδιές όπως το ντονέρ και το κεμπάπ, κινδυνεύουν ακόμη και με… εξαφάνιση, κάτι που θα είχε και κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι –σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα-500 τόνοι κρέατος για κεμπάπ καταναλώνονται καθημερινά στην Ευρώπη, με το 80% αυτού να παράγεται στη Γερμανία εξασφαλίζοντας 110.000 θέσεις εργασίας.

bild

Όλα ξεκίνησαν όταν η Επιτροπή Υγείας αντιτάχθηκε την Τρίτη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέπεται η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κατεψυγμένα κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ντονέρ και κεμπάπ. Η προσθήκη της συγκεκριμένης ουσίας επιτρέπεται στα φρέσκα κρέατα, όμως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κανονισμός για τη χρήση του στα κατεψυγμένα προϊόντα.

Η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον αντίκτυπο που έχουν στην υγεία τα φωσφορικά άλατα όταν χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα στα τρόφιμα, γι’ αυτό και δήλωσε αντίθετη στην πρόταση να επιτραπεί η χρήση των συγκεκριμένων ουσιών στο κρέας (πρόβειο, αρνίσιο, βοδινό, μοσχαρίσιο ή πουλερικό) που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κεμπάπ και ντονέρ.

Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν γενικά την χρήση φωσφορικών αλάτων στα κρέατα. Όμως εξαιτίας μιας σειράς εξαιρέσεων, η χρήση τους διαρκώς αυξάνεται, με την αιτιολογία ότι προστατεύουν τη γεύση και διατηρούν τα υγρά του κρέατος.

Το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στην πρόταση της Κομισιόν, επικαλούμενο λόγους υγείας. Για να «μπλοκαριστεί» η συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν πάντως απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία.

Οι βουλευτές επικαλούνται μια επιστημονική έρευνα του 2012, η οποία έδειξε ότι τα φωσφορικά πρόσθετα στα τρόφιμα μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακούς κινδύνους. Η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) πάντως, σημειώνει πως δεν μπορεί να αποδοθεί ο κίνδυνος για τις συγκεκριμένες παθήσεις στην πρόσληψη φωσφόρου γενικά ή στα πρόσθετα φωσφορικού ασβεστίου. Άλλη επιστημονική μελέτη του 2013 πάντως, επίσης έκανε λόγο για σύνδεση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου με την αύξηση θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

Σε πρώτη φάση η απόφαση «πέρασε» με 32 ψήφους, όμως η τύχη της θα κριθεί οριστικά στην Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα γίνει 11 με 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, ενώ η EFSA πρόκειται να αναθεωρήσει την ασφάλεια των φωσφορικών προσθέτων στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ