ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα ΟΗΕ για πλήρη άρση του αποκλεισμού της Υεμένης

Κάλεσμα ΟΗΕ για πλήρη άρση του αποκλεισμού της Υεμένης
EPA/YAHYA ARHAB/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκκληση προς τον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να άρει πλήρως τον αποκλεισμό που επιβάλλει στην Υεμένη, η οποία είναι στα όρια του λιμού, απηύθυνε  ο επικεφαλής του Γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μαρκ ΛόουκΖοκ.

«Ο αποκλεισμός έχει αρθεί μερικώς, αλλά δεν έχει αρθεί πλήρως. Πρέπει να αρθεί πλήρως για να αποφύγουμε μια φρικτή ανθρωπιστική τραγωδία που θα περιλαμβάνει την απώλεια εκατομμυρίων ζωών, όπως δεν έχουμε ξαναδεί για δεκαετίες», είπε.

Ο Λόουκοκ αρνήθηκε να πει αν ο σαουδαραβικός αποκλεισμός της Υεμένης παραβιάζει το ανθρωπιστικό δίκαιο, αλλά είπε πως υπάρχουν νόμοι στον πόλεμο που πρέπει να τηρούνται.

«Από τον Γενικό Γραμματέα (του ΟΗΕ) και κάτω έχουμε καλέσει με συνέπεια όλα τα μέρη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και καταδικάσαμε τις κατάφορες παραβιάσεις οποτεδόποτε συνέβησαν», είπε ο Λόουκοκ.

Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν είναι νόμιμος ο αποκλεισμός, είπε: «Είναι απολύτως απαραίτητο κάποιος να τηρεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις. Οι πόλεμοι έχουν κανόνες και πρέπει κανείς να συμμορφώνεται με αυτούς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ