ΚΟΣΜΟΣ

Έντονο παρασκήνιο με φόντο τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία

Έντονο παρασκήνιο με φόντο τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία
EPA/OLIVIER HOSLET/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονο είναι το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από τις πληροφορίες που διέρρευσαν από τη χθεσινή συνάντηση των ηγετών CDU, CSU και SPD για την έναρξη διαπραγματεύσεων περί σύστασης ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία, που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί η πρωτοφανής πολιτική κρίση στη χώρα. Αξιωματούχος των Χριστιανοδημοκρατών αποκάλυψε πως στη συνάντηση επετεύχθη συμφωνία, όμως ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών διέψευσε τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, που μίλησε στο Reuters, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, συμφώνησαν στην έναρξη διευρυμένων συνομιλιών για σύσταση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη χώρα ώστε να ξεπεραστεί το πολιτικό τέλμα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο, που διατήρησε την ανωνυμία του, οι τρεις τους συζήτησαν επί διαφόρων ζητημάτων σχετικά με τον σχηματισμό της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης κυβέρνησης μειοψηφίας υπό την ηγεσία της Μέρκελ, μία πρόταση που οι συνομιλητές της αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό όμως.

Πολιτική κρίση στη Γερμανία: Τα σενάρια της επόμενης μέρας μετά το «ναυάγιο» της «Τζαμάικα»

Η Μέρκελ αναζητά συμμάχους μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την σύσταση κυβέρνησης Τζαμάικα, με την συμμετοχή των CDU, FDP και Πρασίνων.

Διαψεύδει ο Μάρτιν Σουλτς

Ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, όμως διέψευσε τις πληροφορίες και άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επισημαίνοντας ότι όλες οι πιθανότητες θα εξεταστούν στα όργανα του κόμματος.

«Συζητήσαμε στην ηγεσία του SPD εντατικά την κατάσταση και μετά την χθεσινή συνάντηση με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο. Υπήρξε ευρεία στήριξη στο να μην αποκλειστεί καμία επιλογή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Έχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε πίεση χρόνου», δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει αυτοματισμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Το προεδρείο του κόμματος θα συζητήσει τη Δευτέρα, σχετικά με το ποια πρόταση θα υποβληθεί στο Συνέδριο του SPD, το οποίο ξεκινάει την Πέμπτη, συνέχισε, για να διαψεύσει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα: «Την είδηση "πράσινο φως για διαπραγματεύσεις μεγάλου συνασπισμού" την διαψεύδω ξεκάθαρα, είναι απλούστατα λάθος. Επειδή φαίνεται να προέρχονται από κύκλους της Χριστιανικής Ένωσης, μόλις μίλησα τηλεφωνικώς και με την κυρία Μέρκελ για αυτό και της είπα ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Ένα είναι σαφές: όποιος κυκλοφορεί λανθασμένες ειδήσεις καταστρέφει την εμπιστοσύνη».

Έχουμε πολλές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα μιλήσουμε για κάθε πιθανή επιλογή, επισήμανε ο αρχηγός του SPD. «Αυτό ακριβώς θα προτείνω στο προεδρείο του SPD την Δευτέρα. Ένα είναι σαφές, όλα τα βήματα θα τα αποφασίσουμε σε στενό συντονισμό μεταξύ ηγεσίας του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις επόμενες ημέρες», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ