Ο ΟΗΕ καλεί τη Σαουδική Αραβία να άρει τον αποκλεισμό της Υεμένης
Πηγή: REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

Αξιωματούχοι διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και η Unicef, κάλεσαν με ανακοίνωσή τους τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να άρει «επειγόντως» και «πλήρως» τον αποκλεισμό που επιβάλλει στην Υεμένη.

Διαβάστε επίσης

«Από κοινού καλούμε τον συνασπισμό να επιτρέψει επειγόντως και πλήρως την πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα και να διευκολύνει την είσοδο και την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορικών και ζωτικών ανθρωπιστικών αγαθών», γράφουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Η μερική άρση του αποκλεισμού επέτρεψε «την παροχή ζωτικής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση» αλλά «δεδομένου του εύρους της ανθρωπιστικής κρίσης (...), το αποτέλεσμα είναι να επιβραδυνθεί η πορεία προς μια ανθρωπιστική τραγωδία που απειλεί τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και όχι να σταματήσει», υπογραμμίζουν.

«Η Υεμένη παραμένει υπό την απειλή ενός από τους μεγαλύτερους λιμούς της σύγχρονης εποχής», υπενθυμίζουν και προσθέτουν πως «περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν από την πείνα αν δεν λάβουν επείγουσα βοήθεια σε τρόφιμα».

Τρία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα έλαβαν τις τελευταίες ημέρες έγκριση να εισέλθουν στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, όμως «τέσσερα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν βενζίνη [απαραίτητη για τη λειτουργία των κέντρων υγείας και τον καθαρισμού του νερού], καθώς και άλλα δέκα πλοία που μετέφεραν τρόφιμα περιμένουν να λάβουν άδεια εισόδου», υπογραμμίζουν.

Η Υεμένη είναι ένα από τα χειρότερα μέρη στη γη για να είναι κανείς παιδί

Το κείμενο υπογράφουν ο Αντάνομ Γκεμπρεέσους, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Αχίμ Στάινερ, διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (PNUD), ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, ο διευθυντής της Unicef Άντονι Λέικ, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος (PAM) Ντέιβιντ Μπίζλι.

«Ο ΟΗΕ αποστέλλει μια ομάδα στο Ριάντ προκειμένου να συζητήσει με τον συνασπισμό και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας κάθε πρόβλημα που μπορεί μα έχουν σε σχέση με τα λιμάνια αυτά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Video: Τα παιδιά στην Υεμένη πεθαίνουν από πείνα

Σε αυτή τη φτωχή χώρα της αραβικής χερσονήσου, που έχει ρημαχθεί από τον πόλεμο εδώ και δύο χρόνια (8.750 θάνατοι και 50.600 τραυματίες), η στρατιωτική κατάσταση μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στον πόλεμο αντιπαρατίθενται από το 2015 δυνάμεις του πρώην προέδρου της Υεμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, οι οποίες μέχρι τώρα συμμαχούσαν με το αντάρτικο φιλοϊρανικό κίνημα Χούτι, και ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία.

To Σάββατο, όμως ο Σάλεχ δήλωσε ανοικτός σε συνομιλίες με το Ριάντ αν αρθεί ο αποκλεισμός που επιβάλλει ο συνασπισμός, προκαλώντας την οργή των Χούτι.


Διαβάστε επίσης

Η Νίκι Χέιλι υπόσχεται σημαντικές αποκαλύψεις για το Ιράν

Ο ΟΗΕ ετοιμάζει ψήφισμα κατά της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ

Νέα έγγραφα για τον μεσάζοντα Παπαδόπουλο κατέθεσε στη Βουλή ο Λοβέρδος

ΟΗΕ - Φέλτμαν: Η Βόρεια Κορέα δεν έκανε «καμία δέσμευση» για την έναρξη συνομιλιών