ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ευρώπη ο Τίλερσον για το πολυαναμενόμενο τετ α τετ με τον Λαβρόφ

Στην Ευρώπη ο Τίλερσον για το πολυαναμενόμενο τετ α τετ με τον Λαβρόφ
REUTERS/James Lawler Duggan

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον μεταβαίνει τη Δευτέρα στην Ευρώπη για να ενισχύσει τις συμμαχίες των Ηνωμένων Πολιτειών μπροστά στις «επιθέσεις» της Ρωσίας.

Όμως, αυτός που θα μεταβεί διαδοχικά στις Βρυξέλλες, τη Βιέννη και το Παρίσι και θα έχει μια πολυαναμενόμενη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, είναι ένας υπουργός Εξωτερικών εξασθενημένος από το σήριαλ των επανερχόμενων εντάσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη πως ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να τον αντικαταστήσει προσεχώς επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον διευθυντή της CIA Μάικ Πομπέο, ακόμη και να τον ωθήσει σε παραίτηση. Και ο Αμερικανός πρόεδρος χρειάσθηκε περισσότερο από 24 ώρες για να επαναβεβαιώσει την υποστήριξή του προς τον υπουργό του, επιμένοντας πάντως στις «διαφορές» στις απόψεις τους.

«Εγώ έχω την τελευταία λέξη», τόνισε ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Στις Βρυξέλλες, ο Ρεξ Τίλερσον θα συναντήσει την Τρίτη τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια θα συμμετάσχει μέχρι την Τετάρτη σε μια υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σε ομιλία του σχετικά με το όραμά του για τις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις, την οποία εκφώνησε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε την «ενεργή απειλή» που αντιπροσωπεύει κατ' αυτόν «η επανεμφανιζόμενη Ρωσία».

Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρές λέξεις για να αναφερθεί στη Μόσχα, υποσχέθηκε στους ευρωπαίους συμμάχους την αμερικανική υποστήριξη απέναντι «στους εχθρούς που απειλούν την ασφάλειά μας και αντιτίθενται στον τρόπο ζωής μας» -- ζητώντας παράλληλα από τους Ευρωπαίους να βάλουν κι αυτοί το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Πρόοδοι στην Ουκρανία;

Η σύγκρουση στην Ουκρανία παραμένει γι' αυτόν «το επίμονο εμπόδιο» σε οποιαδήποτε βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. «Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ σε ομαλές σχέσεις χωρίς λύση στην Ουκρανία», η οποία να σέβεται την ενότητά της, την ανεξαρτησία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υπογράμμισε και υποσχέθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έπειτα απ' αυτή την κρίση θα διατηρηθούν όσο η χώρα αυτή «δεν αναθεωρεί τις πράξεις οι οποίες τις προκάλεσαν».

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και τη Μόσχα, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ήλπιζε να αποκαταστήσει, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο, με φόντο κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και υποψίες για συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου και το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Παρά την κατάσταση αυτή, οι δύο χώρες επιχειρούν να συνεννοηθούν, κυρίως για την έξοδο από τη σύγκρουση στη Συρία. Και πρόοδοι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια αυτής της ευρωπαϊκής περιοδείας του Ρεξ Τίλερσον προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συμμετάσχει την Πέμπτη στη Βιέννη σε μια υπουργική σύνοδο των 57 χωρών μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στο περιθώριο της οποίας πρόκειται να έχει συνομιλία με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Μόσχα πρότεινε την ανάπτυξη Κυανοκράνων για να προστατεύσουν τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ που θα επιβλέπουν την περισσότερο από εύθραυστη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις του Κιέβου και τους αυτονομιστές αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Όμως οι δυτικές δυνάμεις ζητούν μια πιο ευρεία εντολή που να έχει στόχο τη διατήρηση της ειρήνης σε όλη τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια του Ντονμπάς.

«Πιστεύουμε πως χρειάζεται οπωσδήποτε μια ισχυρή εντολή των Ηνωμένων Εθνών για μια αποστολή διατήρησης της ειρήνης, ικανή να επιβάλει τον σεβασμό της εκεχειρίας και την απομάκρυνση των βαρέων όπλων» δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αφού συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Ρεξ Τίλερσον. «Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», διαβεβαίωσε, όμως παραμένουν «αληθινά σημαντικές διαφορές» με τους Ρώσους.

Η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας, οι πύραυλοι της οποίας φαίνεται πλέον, μετά την εκτόξευση της Τετάρτης, ότι μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, θα βρεθεί επίσης στο κέντρο των συζητήσεων, ιδιαίτερα στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Ρεξ Τίλερσον θα περάσει την Παρασκευή από το Παρίσι για να μιλήσει με υψηλόβαθμους Γάλλους αξιωματούχους για τα θέματα της Συρίας, του Ιράν, του Λιβάνου, της Λιβύης, της Βόρειας Κορέας και του Σαχέλ, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ