ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Πρωτοβουλία Μέι για άρση του αδιεξόδου

Brexit: Πρωτοβουλία Μέι για άρση του αδιεξόδου
REUTERS

Η Τερέζα Μέι ελπίζει να άρει το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το Brexit εντός της ημέρας, υποβάλλοντας μια νέα προσφορά για τον χρηματικό διακανονισμό του διαζυγίου σε μια κρίσιμη συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ, την ώρα που ορισμένα στελέχη του κόμματός της, των Συντηρητικών, απαιτούν η πρωθυπουργός να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις εάν δεν υπάρξει πρόοδος.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δηλώνουν ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξοι πως μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα, μολονότι προειδοποιούν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά.

Σε ένα γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Μπρέξιτ, τον Μισέλ Μπαρνιέ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αποπειραθεί να τους πείσει να δώσουν το πράσινο φως για να αρχίσουν συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία και μια διετή μεταβατική περίοδο.

Οι Βρυξέλλες είχαν δώσει στη Μέι προθεσμία ως σήμερα για να προτείνει έναν νέο διακανονισμό για τα εκκρεμή θέματα πριν δώσουν την έγκριση για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στα εμπορικά ζητήματα και τη μελλοντική σχέση.

Θέλουν μια δέσμευση ότι το Λονδίνο θα πληρώσει αυτό που θεωρούν ότι οφείλει όταν αποχωρήσει, θα προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρχουν αυστηρά φρουρούμενα σύνορα ανάμεσα στη βόρεια και τη νότια Ιρλανδία. Οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές επανειλημμένα ότι θα αφήσουν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις μόνο αφού υπάρξει πρόοδος που θεωρούν επαρκή σε αυτά τα τρία θέματα.

Η Ναντίν Ντόρις, στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος που υποστηρίζει το Μπρέξιτ, έκρινε πως η Μέι πρέπει να πει στους Ευρωπαίους ότι ο χρόνος εξαντλείται και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Η ΕΕ «είχε αρκετό χρόνο για να αποφασίσει αν θα συζητήσει για το εμπόριο μαζί μας ή όχι, πρέπει να προχωρήσουν κι όσο δεν το κάνουν τόσο περισσότερο πλησιάζουμε στο να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία», διεμήνυσε η Ντόρις.

Ο Γιούνκερ και ο Μπαρνιέ θα συναντηθούν με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος την Κυριακή.

Μολαταύτα αξιωματούχοι και διπλωμάτες επισημαίνουν ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα κλειστεί συμφωνία στη σημερινή συνάντηση.

Η Μέι έχει δηλώσει ότι η συνάντηση αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 14η και 15η Δεκεμβρίου, όμως οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει η πρωθυπουργός της Βρετανίας να κάνει μια προσφορά και τονίζουν πως δεν υπάρξει καμιά διαπραγμάτευση στην ίδια τη σύνοδο.

Μετά το δημοψήφισμα του 2016, εξέχουσες προσωπικότητες που εναντιώνονται στο Μπρέξιτ έχουν προτείνει το Λονδίνο να πάρει πίσω την απόφαση και να αποφύγει μια εξέλιξη που θεωρούν ότι θα ήταν καταστροφική για τη βρετανική οικονομία. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Daily Mail, οι μισοί πολίτες του ΗΒ θέλουν να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Καθώς η ημερομηνία της εξόδου—Μάρτιος του 2019—φαντάζει όλο και πιο κοντά, η Μέι πιέζεται για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το εμπόριο και τις μελλοντικές σχέσεις για να διαλυθεί το σύννεφο της αστάθειας που σκιάζει το κλίμα για τις περισσότερες βρετανικές εταιρίες που συνδιαλλάσσονται με την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ. Πάνω από 30 υποστηρικτές του Μπρέξιτ προέτρεψαν σε επιστολή τους τη Μέι να αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν δεν ικανοποιηθούν όροι-κλειδιά για το Λονδίνο, όπως ο τερματισμός της ελευθερίας κίνησης των προσώπων από την ΕΕ στη Βρετανία και ο τερματισμός της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της ΕΕ στη Βρετανία.

Αν η σημερινή συνάντηση πάει καλά, αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως στη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να περάσουν στην επόμενη φάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ