ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ζωντανός ο τέως πρόεδρος παρά τις φήμες περί δολοφονίας του

Υεμένη: Ζωντανός ο τέως πρόεδρος παρά τις φήμες περί δολοφονίας του
EPA/YAHYA ARHAB/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβεβαιώσεις πως ο τέως πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ είναι ασφαλής έδωσε το κόμμα του, Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο, απαντώντας έτσι στις φήμες που τον ήθελα να έχει πέσει θύμα δολοφονίας από αντάρτες Χούτι.

Οι φήμες ήθελαν τους αντάρτες, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, να ανατινάζουν το σπίτι του Σάλεχ στην πρωτεύουσα Σαναά, σκοτώνοντάς τον.

Ο τέως πρόεδρος είχε από το 2015 συμμαχήσει με τους αντάρτες έναντι στις δυνάμεις του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος τέθηκε ανοιχτά υπέρ του αντικαταστάτης του Σάλεχ, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η σύμπνοια των δύο πλευρών όμως δοκιμάστηκε όταν ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία αν η τελευταία άρει τον αποκλεισμό που επιβάλλει στη Υεμένη, κάτι που οι σιίτες αντάρτες εξέλαβαν ως προδοσία.

Ο ΟΗΕ καλεί τη Σαουδική Αραβία να άρει τον αποκλεισμό της Υεμένης

Οι φήμες λοιπόν για επίθεση τους εναντίον του «οργίασαν», ύστερα και από τις έντονες σκηνές βίας που εξελίχθηκαν στους δρόμους της χώρας μεταξύ των υποστηρικτών του Σάλεχ και των Χούτι, συγκρούσεις που προκάλεσαν δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ