ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δεν επηρεάστηκε από τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ, Μάικλ Φλιν

Κρεμλίνο: Ο Πούτιν δεν επηρεάστηκε από τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ, Μάικλ Φλιν
REUTERS/ VASILY FEDOSENKO

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε μόνος του την απόφαση να μην απαντήσει άμεσα στις κυρώσεις που επέβαλαν στη χώρα του οι ΗΠΑ πριν από έναν χρόνο και δεν επηρεάστηκε από τον πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν.

Ο Φλιν δήλωσε ένοχος την Παρασκευή για ψευδή κατάθεση στο FBI αναφορικά με τις επαφές που είχε με Ρώσους αξιωματούχους και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς που ερευνούν τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016. Σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ο Φλιν και ο Σεργκέι Κίσλιακ –την εποχή εκείνη ήταν πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον– συζήτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε αποφασίσει να απελάσει 35 Ρώσους διπλωμάτες και να κατασχέσει τα κτίρια δύο ρωσικών διπλωματικών αποστολών στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε απαντήσει τότε ότι θα περίμενε να δει πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις των δύο πλευρών μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ, προτού απαντήσει στις κυρώσεις. Η Ρωσία τελικά προχώρησε στη λήψη αντίμετρων φέτος το καλοκαίρι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ο Πούτιν πήρε μόνος του την απόφαση να μην επιβάλει αντίμετρα και δεν γνώριζε το υποτιθέμενο αίτημα του Φλιν να μην απαντήσει άμεσα η Ρωσία στα μέτρα. Ο Φλιν δεν ήταν σε θέση να ζητήσει τίποτα από το Κίσλιακ, συνέχισε ο Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας την ιδέα αυτή "παράλογη". "Φυσικά ο Πούτιν έλαβε την απόφαση, ήταν δική του απόφαση", υπογράμμισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Ο πρόεδρος λαμβάνει τις αποφάσεις του εντελώς ανεξάρτητα", κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ