ΚΟΣΜΟΣ

Ρεζά Ζαράμπ: Έκανα δωροδοκίες για να βγω από τις τουρκικές φυλακές

Ρεζά Ζαράμπ: Έκανα δωροδοκίες για να βγω από τις τουρκικές φυλακές
EPA/ATILGAN OZDIL/ANADOLU AGENCY

Ο Τουρκο- Ιρανός έμπορος χρυσού που καταθέτει στη δίκη ενός στελέχους τουρκικής τράπεζας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης δήλωσε σήμερα ότι προέβη σε δωροδοκίες προκειμένου να εξασφαλίσει την αποφυλάκισή του από τουρκικές φυλακές το 2013 αφού είχε συλληφθεί εκεί στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

Ο έμπορος Ρεζά Ζαράμπ δεν αποκάλυψε τα πρόσωπα που δωροδόκησε. Έχει δηλώσει ένοχος στις κατηγορίες ότι συνωμότησε με στόχο να βοηθήσει το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Ζαράμπ καταθέτει ως μάρτυρας των Αμερικανών εισαγγελέων κατά του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, στελέχους της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank ο οποίος αντιμετωπίζει παρόμοιες κατηγορίες. Ο Ατίλα έχει δηλώσει αθώος.

Ο 34χρονος Τουρκοϊρανός επιχειρηματίας, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο 2016 στη διάρκεια ενός οικογενειακού ταξιδιού του στο Μαϊάμι, αποκάλυψε αρχικά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι από τον Μάρτιο 2012 έως τον Μάρτιο 2013 δωροδόκησε με περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ τον πρώην υπουργό Οικονομίας της Τουρκίας, Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν.

Αυτό του επέτρεψε να επιβληθεί ως ο βασικός ενδιάμεσος σ' ένα περίπλοκο αλλά κερδοφόρο περιφερειακό λαθρεμπόριο που επέτρεπε στο Ιράν, μέσω της δημόσιας τουρκικής τράπεζας Halkbank, να διοχετεύει στο διεθνές τραπεζικό κύκλωμα δισεκατομμύρια ευρώ από εισπράξεις για υδρογονάνθρακες, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις οποίες απαγόρευαν το εμπόριο με την Τεχεράνη.

Ο Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ένοχος για επτά κατηγορίες και κρατείται πλέον σε μυστική τοποθεσία υπό την προστασία του FBI, ενέπλεξε στη συνέχεια τον Ερντογάν.

Μπροστά σε δεκάδες τούρκους δημοσιογράφους, αυτός ο κομψός κρατούμενος, ντυμένος με μαύρο σακάκι και λευκό πουκάμισο και μιλώντας στα τουρκικά μέσω διερμηνέα, υποστήριξε πως ο Ερντογάν, που ήταν τότε πρωθυπουργός, είχε δώσει «οδηγίες» για να συμμετάσχουν στο λαθρεμπόριο και δύο άλλες δημόσιες τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ