ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλειστικό CNNi: Η συγκλονιστική διάσωση του Βορειοκρεάτη στρατιώτη και η υγεία του σήμερα

Αποκλειστικό CNNi: Η συγκλονιστική διάσωση του Βορειοκρεάτη στρατιώτη και η υγεία του σήμερα
Φωτογραφία Αρχείου Getty Images/Ideal Images/Chung Sung-Jun

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Ακόμη μία μέρα στη δουλειά για τον νοτιοκορεάτη χειρούργο Lee Cook-Jong μέχρι να λάβει ένα σημαντικότατο τηλεφώνημα. Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο μετέφερε στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται έναν βαριά τραυματισμένο στρατιώτη… αλλά δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη περίπτωση, όπως σχολιάζει το CNNi.

«Με ενημέρωσαν πως είχε δεχθεί πολλούς πυροβολισμούς από τους βορειοκορεάτες», τονίζει ο Lee μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο, μεταφέροντας έτσι τις πρώτες πληροφορίες που έλαβε για τον στρατιώτη που αυτομόλησε από την Βόρεια Κορέα και δέχθηκε επίθεση από τους άλλοτε συντρόφους του για να μην το σκάσει στον γειτονικό Νότο.

Έφτασε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. «Οι ζωτικές του λειτουργίες ήταν τόσο ασταθείς, πέθαινε από χαμηλή πίεση, πέθαινε από τους σπασμούς», λέει ο γιατρός εξιστορώντας την πρώτη εικόνα που είχε για τον ασθενή.

«Ήταν σαν σπασμένο βάζο. Δεν μπορούσαμε να του μεταγγίσουμε αρκετό αίμα».

Ο 24χρονος στρατιώτης Oh Chong Song δέχθηκε τουλάχιστον πέντε πυροβολισμούς από τους βορειοκορεάτες τη στιγμή που προσπαθούσε να διαφύγει, ώστε να σωθεί από την καταπίεση του ολοκληρωτικού καθεστώτος και τις εξαθλιωτικές συνθήκες ζωής. Νοτιοκορεάτες τον έσυραν προς την πλευρά τους και εντός 25 λεπτών είχε φτάσει στο νοσοκομείο.

Μάχη με τον χρόνο

Στα πρώτα 30 λεπτά από την έλευση του στο νοσοκομείο ο Oh Chong Song μεταφέρθηκε στην χειρουργική αίθουσα και οι γιατροί έκαναν το παν για να τον κρατήσουν στη ζωή.

«Μία σφαίρα πέρασε από την άρθρωση του δεξιού γονάτου του, ακόμη μία στον τρικέφαλο του χεριού του, μία τρίτη τον είχε βρει στην πλάτη», αναφέρει ο χειρούργος καθώς βλέπει το βίντεο της αγωνιώδους μεταφοράς τους στο χειρουργείο, πλάνα που εξασφάλισε αποκλειστικά το CNNi.

Αλλά οι αποκαλύψεις για την κατάσταση του 24χρονου έχουν και συνέχεια. Κατά την διάρκεια της πεντάωρης επέμβασης οι γιατροί επιχείρησαν να βγάλουν μία σφαίρα από το έντερό του, όταν ο Oh παρουσίασε επιπλοκές, που το ιατρικό προσωπικό δεν είχε ξανααντιμετωπίσει: ο ασθενής είχε παράσιτα.

Ο γιατρός περιγράφει πως επιχειρούσαν να κλείσουν τουλάχιστον επτά πληγές στο κορμί του στρατιώτη, ενώ έβγαζαν… σκουλήκια από μέσα του.

«Τα πάντα ήταν κόκκινα λόγω του αίματος, αλλά τα παράσιτα ήταν πολύ λευκά και αρκετά παχιά, μακριά, σκληρά, έβγαιναν από το έντερό του».

Τα ζωτικά του σημάδια ήταν πολύ ασταθή και ήταν εξαιρετικά πιθανό να αφήσει – ανά πάσα στιγμή – την τελευταία του πνοή στο χειρουργικό τραπέζι.

«Το ότι επιβίωσε είναι ένα πραγματικό θαύμα», διαπιστώνει ο Lee Cook-Jong.

Οι γιατροί έβγαλαν όλα τα σκουλήκια από τον 24χρονο, μερικά εκ των οποίων έφταναν τα 27 εκατοστά.

Τέτοιου είδους παράσιτα δημιουργούνται μετά από επαφή του ασθενή με περιττώματα. Η χρήση ανθρώπινου λιπάσματος στις καλλιέργειες και οι κακές συνθήκες υγιεινής μπορούν επίσης να οδηγήσουν στη μετάδοσή τους.

worms

CNNi

Γιατρός και ασθενής έχουν έρθει πολύ κοντά κατά την διάρκεια των ημερών της νοσηλείας. «Είμαι πολύ περήφανος για εκείνον. Το έσκασε από την Βόρεια Κορέα αναζητώντας ανεξαρτησία και ελευθερία. Είναι απλό να το λες, αλλά πολύ, πολύ δύσκολο να το κάνεις, γι’ αυτό τον θαυμάζω», τονίζει ο Lee.

Ο γιατρός προχώρησε σε ακόμη μία επέμβαση στον Oh δύο μέρες μετά την μεταφορά του στο νοσοκομείο. Ήταν στο χειρουργικό τραπέζι τρεις ώρες. Λίγες μέρες αργότερα ξεκίνησε να αναρρώνει πλήρως, κάτι που εξέπληξε το προσωπικό του νοσοκομείου.

Η εντυπωσιακή ανάρρωση

Πλέον ο 24χρονος περπατά, μιλά και μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σταθερή, αλλά ακόμη ιδιαιτέρως σοβαρή.

Μερικές από τις ασθένειες που αντιμετώπιζε και συγκεκριμένα η φυματίωση και η ηπατίτιδα Β, δημιουργούν επιπλοκές στην λειτουργία του συκωτιού του. Πλην των σωματικών πληγών φέρει και συναισθηματικά τραύματα όμως, που έχει αναλάβει να επουλώσει ένας ψυχίατρος.

Βλέπει εφιάλτες, μερικές φορές φοβάται πως είναι ακόμη στη Βόρεια Κορέα. Για να τον διαβεβαιώσει για το αντίθετο ο γιατρός του κρέμασε μία μεγάλη σημαία της Νότιας Κορέας στο δωμάτιό του, κάτι που φαίνεται να τον ηρεμεί.

«Με ρώτησε: ‘Είναι αλήθεια η Νότια Κορέα εδώ;’ Και του απάντησα: ‘Ρίξε μία ματιά στη σημαία. Έχεις δει τέτοια σημαία στη Βόρεια Κορέα;’».

Το μέλλον παραμένει αβέβαιο για τον βορειοκορεάτη ασθενή, όμως ο ίδιος είναι σίγουρος για ένα πράγμα: δεν θέλει να ενταχθεί στις τάξεις του στρατού της Νότιας Κορέας, όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι στρατιώτες που αυτομόλησαν από το δικτατορικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Ονειρεύεται να σπουδάσει νομική.

Ο γιατρός του έχει απαγορεύσει στις Αρχές ασφαλείας της χώρας να τον επισκεφθούν ώστε να καταθέσει. Ένας φρουρός είναι νυχθημερόν έξω από το δωμάτιό του για να τον προστατεύει, καθώς, πιθανότατα, έχει σημαντικότατες πληροφορίες για τη δυναστεία των Κιμ για τη ζωή που έχει επιβάλει στο λαό της.

giatros

O γιατρός Lee Cook-Jong/CNNi

Η Νότια Κορέα διαθέτει ειδικά προγράμματα για την ομαλή ένταξη ατόμων σαν τον Oh Chong Song στη νέα τους πατρίδα, κάτι που φυσικά για τους βορειοκορεάτες είναι μία αληθινή πρόκληση καθώς τους είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να αποτινάξουν τον φόβο.

«Αν του κάνουν πολλές ερωτήσεις για τη ζωή του στη Βόρεια Κορέα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην συναισθηματική του κατάσταση. Αν πέσει σε κατάθλιψη θα του είναι ακόμη δυσκολότερο να αναρρώσει» πλήρως από τις πληγές του, τονίζει ο Lee στο CNNi.

Για να ξεχαστεί από τους έντονους πόνους ο Oh ακούει μουσική και βλέπει τηλεόραση. Του αρέσουν σύγχρονα ποπ συγκροτήματα. Μάλιστα ο γιατρός μοιράστηκε με το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο κάτι πρωτοφανές – για τους πολίτες του σύγχρονου κόσμου – ο ασθενής του επί των ημερών της νοσηλείας του είδε την πρώτη του κινηματογραφική ταινία, το «Transporter 3» με τον Jason Statham.

Μία νέα διασημότητα

Ο Oh παραμένει στο νοσοκομείο αγνοώντας πως η ιστορία του έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ίσως μία τέτοια αποκάλυψη επηρεάσει αρνητικά την πορεία της υγείας του και του δημιουργήσει επιπρόσθετο στρες.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης καταβάλουν συνεχώς προσπάθειες να λάβουν έστω μία δήλωση του 24χρονου, όμως είναι λίγοι αυτοί που έχουν πρόσβαση στο δωμάτιό του και όλοι έχουν αυστηρές διαταγές να σεβαστούν την ιδιωτικότητά του.

nosokomeio

Το δωμάτιο του ασθενή/CNNi

Το ότι επιβίωσε της βίαιης επίθεσης είναι ένα θαύμα, αλλά θα χρειαστεί ακόμη ένα για να μπορέσει να ξεπεράσει πλήρως τα σωματικά και ψυχικά τραύματά του και να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή του στη Νότια Κορέα.

Οι γιατροί εκτιμούν πως θα χρειαστεί χρόνια σκληρής δουλειάς με ειδικούς, φυσικοθεραπευτές και ψυχολόγους, για να μπορέσει να επουλώσει όλες τις πληγές του.

Μόλις βγει από το νοσοκομείο όμως, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το νέο του στάτους, είναι διάσημος παγκοσμίως.

North Korean soldier: Surgeon says defector 'was like a broken jar', by Paula Newton and Taehoon Lee, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ