ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε βουλευτής των Δημοκρατικών μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε βουλευτής των Δημοκρατικών μετά από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση
REUTERS/ JONATHAN ERNST

Ο βουλευτής Τζον Κόνιερς, ήρωας του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και εκ των σημαντικότερων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του, αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση από πολλές πρώην συνεργάτιδές του.

"Σήμερα συνταξιοδοτούμαι", είπε ο 88χρονος Κόνιερς, ο πρεσβύτερος βουλευτής των Δημοκρατικών, μιλώντας σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Ντιτρόιτ. Ο Κόνιερς εκλεγόταν συνεχώς στο Ντιτρόιτ από το 1965 και έχρισε διάδοχό του τον γιο του, Τζον Κόνιερς Γ΄. Να σημειωθεί πάντως ότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη "παραίτηση".

Πολλοί συνάδελφοί του στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον είχαν καλέσει να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο Κόνιερς είναι ο πρώτος από τους τέσσερις Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση, ο οποίος παραιτείται από το αξίωμα. Οι άλλοι τρεις είναι οι βουλευτές Ρούμπεν Κίχαν (Δημοκρατικός) και Μπλέικ Φάρεντχολντ (Ρεπουμπλικανός) και ο γερουσιαστής Αλ Φράνκεν (Δημοκρατικός). Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός, ο Τζο Μπάρτον, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και θα αποχωρήσει από το Κογκρέσο στα τέλη του 2018 επειδή κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μια γυμνή φωτογραφία του.

Ο Κόνιερς είχε κατηγορηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες από πολλές γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση πριν από πολλά χρόνια. Ο ίδιος διαψεύδει τα όσα του καταμαρτυρούν. "Η καριέρα μου δεν μπορεί να μειωθεί με αυτά που συμβαίνουν τώρα. Αυτό θα περάσει. Η επιρροή μου θα συνεχιστεί μέσω των παιδιών μου", επέμεινε στη συνέντευξη που παραχώρησε, από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εδώ και μερικές ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ