ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Η Συνθήκη της Λωζάννης χρειάζεται επικαιροποίηση»

Ερντογάν: «Η Συνθήκη της Λωζάννης χρειάζεται επικαιροποίηση»
REUTERS/Umit Bektas

Επικαιροποίηση χρειάζεται κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η Συνθήκη της Λωζάννης, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

«Όταν μιλάω για επικαιροποίηση, μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, από το Α έως το Ω. Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, με συγκεκριμένες προβλέψεις, αλλά μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να συζητήσουμε» δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος δεν εξήγησε ακριβώς ποιες αλλαγές επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι οι αποστάσεις ανάμεσα σε ορισμένα νησιά είναι «προβληματικές» ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι οι διαφορές που αφορούν στα χωρικά ύδατα των δύο κρατών, στον εναέριο χώρο και στην υφαλοκρηπίδα μπορούν να επιλυθούν «εύκολα».

«Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι αλλά μπορούμε να έχουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις» δήλωσε ο ίδιος.

«Μου υποσχέθηκαν έκδοση των πραξικοπηματιών»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των Τούρκων στρατιωτικών, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών λίγο μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2015, «μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα».

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «αν ένα τέτοιο γεγονός είχε διαπραχθεί εναντίον της Ελλάδας, εμείς θα ήμασταν πολύ προσεκτικοί».

Εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην ελληνική Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι «διαταράσσεται ο σεβασμός μας για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα».

«Πέραν αυτού, οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ