Με γενική απεργία και κινητοποιήσεις αντιδρά η Παλαιστίνη στην απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ
Πηγή: REUTERS/Ali Hashisho

Οι παλαιστινιακές οργανώσεις προκήρυξαν για την σήμερα Πέμπτη (7/12), γενική απεργία και κινητοποιήσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης

Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας κήρυξε την Πέμπτη εξάλλου αργία και προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους φοιτητές να πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στις περιοχές της Ιερουσαλήμ όπου ζουν Παλαιστίνιοι.

Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πόλη.

Αμπάς: Οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από τον ρόλο του εγγυητή της ειρήνης

Η Ιερουσαλήμ είναι «η αιώνα πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» διαμήνυσε το βράδυ της Τετάρτης (6/12) ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την παλαιστινιακή τηλεόραση μετά την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμπάς είπε ότι «καταδικάζει και απορρίπτει» αυτήν την αναγνώριση.

Η απόφαση του Τραμπ, συνέχισε, ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το μεσολαβητικό, ειρηνευτικό ρόλο τους καθώς δεν μπορούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ιστορικό ρόλο για την ειρήνευση με το Ισραήλ.

«Με αυτές τις λυπηρές αποφάσεις, οι ΗΠΑ υπονομεύουν σκόπιμα όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες και διακηρύσσουν ότι εγκαταλείπουν τον ρόλο του εγγυητή της ειρηνευτικής διαδικασίας, τον οποίο έπαιζαν τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε.

ΑΠΕ, Reuters, AFP


Διαβάστε επίσης

H Τουρκία ξεκίνησε τον βομβαρδισμό των Κούρδων στο Ιράκ

Φλόριντα: Γυναίκα είχε προειδοποιήσει τρεις φορές την αστυνομία για τον μακελάρη του Πάρκλαντ

Στίβεν Μνούτσιν: Η Ουάσιγκτον δεν φοβάται τον εμπορικό πόλεμο

Η Λεμέρ ζήτησε την εξαίρεση της ΕΕ από τους δασμούς των ΗΠΑ