ΚΟΣΜΟΣ

FAZ: Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα

FAZ: Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα
Eurokinissi

Σε άρθρο γερμανικής εφημερίδας με τίτλο: «Η πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση» γίνεται εκτενής αναφορά στην επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα και τα νοήματα που αυτή κρύβει.

«Τώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι επιβαρυμένες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς, στους οποίους μπορεί να αποταθεί ο Ταγίπ Ερντογάν», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) στο άρθρο της.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «την ώρα που Τραμπ και Ερντογάν απορρίπτουν ο ένας τον άλλο, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο και δεν το κρύβει. Ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει αυτό που έμαθε ως φοιτητής: να διακρίνει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων παικτών. Τα πάει λοιπόν καλά και με τον ευσεβή μουσουλμάνο. Άλλωστε κινητοποιούν τους οπαδούς τους με παρόμοιο τρόπο: Ο Τσίπρας χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που έχουν και εκείνους που δεν έχουν, ο Ερντογάν σε ευσεβείς σουνίτες και άπιστους. Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα».

Τι αναμένει η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη Ερντογάν

Συνεχίζοντας η εφημερίδα παρατηρεί πως «επισήμως ο Ταγίπ Ερντογάν θα υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα την υπόσχεσή του για την έκδοση των οκτώ στρατιωτών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Η ελληνική δικαιοσύνη τους χορήγησε άσυλο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ζεύγους Ερντογάν στην Ελλάδα

«Την ίδια στιγμή η Αθήνα ελπίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την προσφυγική συμφωνία. Ένα ζήτημα στις συνομιλίες ενδέχεται να είναι η κούρσα εξοπλισμών. Μετά την αγορά των μαχητικών F-35 από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα προτίθεται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, αλλά δεν έχει τα χρήματα», αναφέρει το άρθρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ