ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
REUTERS/Mohamad Torokman

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστινίους που κλήθηκαν να διαδηλώσουν την «οργή» τους για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισράηλ, λίγες ώρες πριν το συγκεκριμένο θέμα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα.

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως οι τραυματίες από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους και ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.

Στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκρούσθηκαν πολλές δεκάδες παλαιστίνιοι διαδηλωτές και περίπου 50 ισραηλινοί αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να σπάσουν πολλές βιτρίνες των γύρω καταστημάτων, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν και χτυπούσαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.

Στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, οι συγκρούσεις ήταν περιορισμένες μέχρι το μεσημέρι. Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν ενταντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες. Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.

2017 12 08T123727Z 2070834617 RC1F36BFB760 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL


Πηγή:REUTERS/Mohammed Salem

Η σημερινή ημέρα αναγγέλλεται σαν ένα βαρόμετρο της παλαιστινιακής οργής για την απόφαση, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τον Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρισθεί η Ιερουσαλήμ ως η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Όμως και σε άλλα μέρη του πλανήτη χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες, βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του αμερικανού προέδρου.

Πορεία στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής εναντίον της αναγνώρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στη συντηρητική συνοικία Φατίχ, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Η Ιερουσαλήμ είναι η τιμή μας», «Κάτω η Αμερική, κάτω το Ισραήλ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε προχθές την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων και αποδοκιμασίες πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή. Η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε έντονα την απόφαση αυτή και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε πως βυθίζει την περιοχή σε έναν «κύκλο πυρός».

«Τραμπ, τι κάνεις;»: Ο Ερντογάν σχολιάζει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Τουρκία, περιλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου η φράση «#ΤουρκίαΌρθιοιΓιαΤην Ιερουσαλήμ» ήταν από τις πιο δημοφιλείς σήμερα στο τουίτερ. «Η Ιερουσαλήμ είναι ο προμαχώνας των μουσουλμάνων (...) Είμαστε εδώ για να δείξουμε τη ενότητά μας και τη δύναμή μας. Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει, δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντογκουχάν, που διαδηλώνει στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μερβέ, φοιτήτρια, δεν πήγε στη σχολή της για να έρθει στη διαδήλωση: «Αυτό που λέει ο Τραμπ δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Όταν βλέπουμε τη λέξη 'Ισραήλ' σε μία κάρτα θα τη διαγράφουμε για να γράφουμε 'Παλαιστίνη'», δηλώνει. «Η Παλαιστίνη και το τέμενος αλ-Άκσα είναι η καρδιά και το αίμα μας» λέει ένας άλλος διαδηλωτής, ο Σαντίκ Τσακμάκ. «Λέω στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας: Δεν είστε μόνοι, είμαστε στο πλευρό σας με τις προσευχές μας».

2017 12 08T124228Z 1006095422 RC1332386340 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL AFGHANISTAN


Πηγή:REUTERS/Omar Sobhani

Η Τουρκία και το Ισραήλ εξομάλυναν τις σχέσεις τους πέρυσι έπειτα από μια διπλωματική κρίση που ξέσπασε το 2010 όταν Ισραηλινοί κομάντο πραγματοποίησαν έφοδο στο σκάφος μιας μκο που κατευθυνόταν στη λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών.

Τα δύο μέρη ενέτειναν τη συνεργασία τους, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, όμως ο Ερντογάν, που υποστηρίζει την παλαιστινιακή υπόθεση, εξακολουθεί συχνά πυκνά να επικρίνει την ισραηλινή πολιτική.

Διαδηλώσεις και στο Ιράν

Eκατοντάδες Ιρανοί συμμετείχαν σήμερα σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα για να καταδικάσουν την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Οι ηγέτες του Ιράν, όπου η εναντίωση στο Ισραήλ και η υποστήριξη στους Παλαιστινίους έχει υπάρξει κεντρικό θέμα στην εξωτερική πολιτική έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, έχουν καταγγείλει την κίνηση του Τραμπ, περιλαμβανομένης της απόφασής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Γιατί η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Η κρατική τηλεόραση πρόβαλε τηλεοπτικά πλάνα που δείχνουν τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως "Θάνατος στην Αμερική" και "Θάνατος στο Ισραήλ" και να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες και πανό που έγραφαν: "Η Αλ Κουντς ανήκει στους μουσουλμάνους", χρησιμοποιώντας το αραβικό όνομα της πόλης. Σε πολλές πόλεις διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Τραμπ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν θεωρεί ότι η Παλαιστίνη περιλαμβάνει όλους τους Ιερούς Τόπους, περιλαμβανομένου του εβραϊκού κράτους, το οποίο δεν αναγνωρίζει. Έχει επανειλημμένως ζητήσει την καταστροφή του Ισραήλ και υποστηρίζει αρκετές ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις που μάχονται κατά του Ισραήλ.

2017 12 08T124141Z 1627813566 RC19ED8B57C0 RTRMADP 3 USA TRUMP ISRAEL AFGHANISTAN


Πηγή:REUTERS/Omar Sobhani

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση του Τραμπ είναι μια ένδειξη ανικανότητας και αποτυχίας χαρακτηρίζοντας δυνάστες τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η αντίθεση στην κίνηση του Τραμπ έχει ενώσει τις σκληροπυρηνικές φράξιες με τους πραγματιστές του Ιράν με τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί και τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης να καλούν αμφότεροι τους Ιρανούς να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για την "Ημέρα Οργής" ανά τη χώρα.

Κάποιοι από τους διαδηλωτές έκαψαν φωτογραφίες του Τραμπ και του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου φωνάζοντας "Θάνατος στον Διάβολο".

Ο Ροχανί καταδίκασε την απόφαση του Τραμπ χαρακτηρίζοντάς την "λανθασμένη, παράνομη, προκλητική και πολύ επικίνδυνη".

Ένας από τους ισχυρότερους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν, ο Άχμαντ Χαταμί, είπε στους πιστούς κατά τη σημερινή προσευχή στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης ότι οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ενωθούν ενάντια στο Ισραήλ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. "Δεν θα αφήσουμε μόνους τους τούς Παλαιστίνιους", φώναζαν οι πιστοί στη σημερινή προσευχή στην Τεχεράνη, μετέδωσε η τηλεόραση.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν Μοχάμαντ Μπαγκερί χαρακτήρισε την απόφασή του Τραμπ "ανόητη" που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένταση στην ταραχώδη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRNA.

Στους δρόμους χιλιάδες άνθρωποι σε Μαλαισία και Ινδονησία

Σε Ινδονησία και Μαλαισία χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, με τις Αρχές να ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ.

Φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και καίγοντας ένα ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ, ενώ παρόμοιο ήταν το σκηνικό και στην Τζακάρτα, την πρωτεύουσα της χώρας με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, όπου άνθρωποι ντυμένοι στα λευκά οι περισσότεροι διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Κάποιοι φορούσαν παλαιστινιακές μαντίλες και κουνούσαν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ άλλοι φώναζαν "Αλλάχου Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι Ύψιστος).

"Εχουμε θέσει σε επιφυλακή το προσωπικό και περιπόλους για να διασφαλίσουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ. Αναμένουμε από 500 ως 1.000 διαδηλωτές", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Τζακάρτας Άργκο Γιουγουόνο.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τζακάρτα κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται σε περιοχές όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό προξενείο στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Σουραμπάγια, δεν θα εξυπηρετεί σήμερα το κοινό.

Η Ινδονησία είναι επί μακρόν ένθερμος υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις υποστήριξης προς την Παλαιστίνη.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο κάλεσε χθες Πέμπτη τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών του να καλέσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για εξηγήσεις.

Στην Μαλαισία ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος Οργανισμός των Ενωμένων Μαλαίων (UMNO) και το δημοφιλές δεξιό Ισλαμικό Κόμμα Ολόκληρης της Μαλαισίας (PAS), αμφότερα τα οποία εκπροσωπούν την πλειοψηφία των μουσουλμάνων Μαλαίων, ηγήθηκαν της πορείας και εκπρόσωποι της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς επρόκειτο να συμμετάσχουν.

Διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και στη Νότια Ασία.

Το μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα του Πακιστάν, το Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, έχει επίσης ανακοινώσει διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας μετά τις προσευχές της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ τα επόμενα χρόνια. Διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεσπάσει στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνους σε νέα ιντιφάντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ