ΚΟΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία
EPA/JAKUB KAMINSKI

Η βουλή της Πολωνίας, όπου το κυβερνών συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) διαθέτει πλειοψηφία, ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που επιφέρει αλλαγές στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος η οποία επικρίνεται την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίθετη με τα δημοκρατικά πρότυπα.

Πριν από λίγο, η βουλή ενέκρινε επίσης τις αλλαγές στο Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο της χώρας.

Βάσει των νέων κανόνων, που θα πρέπει ακόμη να εγκριθούν από τη Γερουσία και να επικυρωθούν από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, το κοινοβούλιο θα έχει την ευθύνη της επιλογής των μελών του συμβουλίου, το οποίο με τη σειρά του θα διορίζει όλους τους δικαστές.

Νωρίτερα, η Επιτροπή της Βενετίας, ένα συμβουλευτικό σώμα του Συμβουλίου της Ευρώπης που αποτελείται από ειδικούς στο Συνταγματικό Δίκαιο, ανέφερε πως η προτεινόμενη μεταρρύθμιση των δικαστηρίων στην Πολωνία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για ολόκληρο το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Η Επιτροπή ανέφερε επίσης πως η απόδοση στο πολωνικό κοινοβούλιο της αρμοδιότητας να επιλέγει τα μέλη του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου, σε συνδυασμό με την προτεινόμενη άμεση αντικατάσταση των νυν μελών του, «θα οδηγήσει σε μια εκτεταμένη πολιτικοποίηση του σώματος αυτού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ