ΚΟΣΜΟΣ

Πότε αναμένεται να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Πότε αναμένεται να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ
REUTERS/Philippe Wojazer

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μεταφέρουν «πιθανότατα» την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

«Δεν είναι κάτι που θα συμβεί φέτος ούτε πιθανότατα τον επόμενο χρόνο», δήλωσε έπειτα από μια συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στο περιθώριο μιας συνάντησης για τον Λίβανο στο Παρίσι.

«Όμως ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) θέλει να προχωρήσουμε με πολύ συγκεκριμένο και πολύ αποφασιστικό τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι πως η πρεσβεία μπορεί να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.

Capture copy

REUTERS/Philippe Wojazer

Γι΄αυτό θα πρέπει «να βρούμε την τοποθεσία, να ετοιμάσουμε σχέδια κατασκευής, να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες (από το αμερικανικό Κογκρέσο), αν και δεν προβλέπω να υπάρξουν δυσκολίες για αυτές τις άδειες, και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε την πρεσβεία», είπε.

Ο Ρεξ Τίλερσον υπογράμμισε επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ σαφής για το γεγονός ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, και των συνόρων, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και να αποφασιστεί από τα μέρη» της σύγκρουσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ