ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράκ κήρυξε το τέλος του πολέμου με το Ισλαμικό Κράτος

Το Ιράκ κήρυξε το τέλος του πολέμου με το Ισλαμικό Κράτος
EPA/JEOFFREY MAITEM/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανακοίνωσε σήμερα επισήμως «το τέλος του τριετούς πολέμου» μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα του.

«Οι δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως τα σύνορα Ιράκ - Συρίας και κατά συνέπεια ανακοινώνω το τέλος του πολέμου κατά του Νταές», είπε, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο εχθρός μας (...) ήθελε να σκοτώσει τον πολιτισμό μας αλλά κερδίσαμε χάρη στην ενότητα και την αποφασιστικότητά μας. Τους νικήσαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο Αμπάντι, σε ομιλία του που εκφώνησε στην έναρξη ενός συνεδρίου που οργανώθηκε από την ένωση δημοσιογράφων του Ιράκ.

2017 12 09T115747Z 231057591 RC1D1CEA1D00 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS IRAQ ISLAMICSTATE


Πηγή: REUTERS/Khalid al Mousily/File Photo

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε σχεδόν το ένα τρίτο του ιρακινού εδάφους το 2014, σε μια επιχείρηση-αστραπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ύπαρξη του κράτους του Ιράκ.

Με τη βοήθεια του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, οι ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα εδάφη αυτά.

Ιράκ: Χρονολόγιο με τις κυριότερες μάχες και ήττες του ΙΚ

ΤΙΚΡΙΤ: Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη βοήθεια σιιτικών παραστρατιωτικών μονάδων και τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού, ανακατέλαβαν τη σουνιτική πόλη στις 31 Μαρτίου 2015.

ΡΑΜΑΝΤΙ ΚΑΙ ΦΑΛΟΥΤΖΑ: Το Ραμάντι, η πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Άνμπαρ, μια σουνιτική πόλη που απέχει 100 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Τον Ιούνιο απελευθερώθηκε και η γειτονική Φαλούτζα, η πρώτη πόλη του Ιράκ που είχε καταληφθεί από το ΙΚ τον Ιανουάριο του 2014.

ΜΟΣΟΥΛΗ: Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη στήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπιμού, εκδίωξαν το ΙΚ από τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Ιράκ τον Ιούλιο του 2017, μετά από μάχες που διήρκησαν εννέα μήνες. Η πόλη αυτή ήταν το σημαντικότερο αστικό προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ.

ΤΑΛ ΑΦΑΡ: Στις 31 Αυγούστου 2017 ο πρωθυπουργός Αμπάντι ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Ταλ Άφαρ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας για το ΙΚ, δεδομένου ότι βρίσκεται πάνω στον δρόμο για τη Συρία. Έτσι ολοκληρώθηκε η ανακατατάληψη της επαρχίας της Νινευής, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη.

ΧΑΟΥΙΤΖΑ: Στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η απελευθέρωση της Χαουίτζα, του τελευταίου αστικού προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, μετά από μια επιχείρηση του ιρακινού στρατού.

ΑΛ ΚΑΪΜ: Το ΙΚ εκδιώχθηκε από την Αλ Καΐμ και από το μεθοριακό φυλάκιο, κοντά στην κοινότητα αυτή, στις 3 Νοεμβρίου 2017.

ΡΑΟΥΑ: Στις 17 Νοεμβρίου, ο στρατός ανακαταλαμβάνει, μέσα σε λίγες ώρες, την κοινότητα της Ράουα, στην επαρχία Αλ Άνμπαρ.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ: Στις 23 Νοεμβρίου οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν την τελευταία επιχείρηση για να εκδιώξουν το ΙΚ και από την έρημο του Ιράκ.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ: Στις 9 Δεκεμβρίου 2017 ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοινώνει το τέλος του πολέμου εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ.

Ολοκληρώνεται ο πόλεμος και στη Συρία

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ είχε η ενεργή φάση της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία βρίσκεται πλέον στο τέλος της.

«Η ενεργή φάση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ολοκληρώνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Αν και παραμένουν μια σειρά από προβλήματα, αυτό το στάδιο φθάνει λογικά στην κατάληξή του».

«Όσον αφορά στην κοινή εργασία μας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στη Συρία, η επιχείρηση αυτή πλησιάζει στο τέλος της» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση, που ξεκίνησε το 2015, επέτρεψε στον συριακό στρατό να ανακαταλάβει από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος την αρχαία πόλη Παλμύρα και να εκδιώξει τους αντάρτες από το προπύργιό τους, το Χαλέπι, στον βορρά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκδίωξαν το βράδυ της Κυριακής τους τζιχαντιστές από την Μπουκαμάλ, τελευταίο αστικό προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η τζιχαντιστική οργάνωση έχει χάσει σχεδόν το σύνολο των εδαφών τα οποία κατείχε και του οποίου το «χαλιφάτο», το οποίο ανακήρυξε το 2014, κατέρρευσε.

Το τέλος του Ισλαμικού Κράτους είχε κηρύξει λίγες ημέρες νωρίτερα και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος στην κρατική τηλεόραση.

Το ίδιο «μήνυμα» έστειλε και στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος ανακοίνωσε το τέλος της δράσης της τζιχαντιστικής ομάδας στη Συρία και το Ιράκ σε μήνυμα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη στην επίσημη ιστοσελίδα της φρουράς, Sepah News.

Στην εν λόγω ανακοίνωση ο στρατηγός ευχαρίστησε επίσης τη συμμαχική δύναμη, Χεζμπολάχ -τη λιβανική ένοπλη ομάδα- για τον «αποφασιστικό» ρόλο της στη μάχη κατά της οργάνωσης.

Συρία: Χρονολόγιο με τις κυριότερες μάχες και ήττες του ΙΚ

ΚΟΜΠΑΝΙ: Η κουρδική πόλη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έγινε το πρώτο σύμβολο του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν στις 26 Ιανουαρίου 2015, μετά από τετράμηνες, σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των Κούρδων οι οποίοι στηρίζονταν από τον διεθνή συνασπισμό, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

ΝΤΑΚΙΜΠ: Το ΙΚ έχασε την κοινότητα αυτή, κοντά στα τουρκικά σύνορα, τον Οκτώβριο του 2016. Το Ντακίμπ είχε συμβολική σημασία για τους τζιχαντιστές επειδή, σύμφωνα με μια προφητεία, τα στρατεύματα των μουσουλμάνων θα θριαμβεύσουν εκεί απέναντι στους απίστους, δηλαδή τον διεθνή συνασπισμό.

ΠΑΛΜΥΡΑ: Η αρχαία πόλη, στην καρδιά της Συρίας, έπεσε στα χέρια του ΙΚ τον Μάιο του 2015. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ την κατέλαβαν τον Μάρτιο του 2016, αλλά την έχασαν έξι μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Το καθεστώς και οι σύμμαχοί του την απελευθέρωσαν οριστικά τον Μάρτιο του 2017. Οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν πολλούς από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που είχαν κηρυχθεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας από την UNESCO.

ΜΑΓΙΑΝΤΙΝ: Στις 14 Οκτωβρίου 2017, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακατέλαβαν τη Μαγιαντίν, ένα προπύργιο του ΙΚ στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα ανατολικά. Στην επαρχία αυτή διεξάγονται ταυτόχρονα δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις: μία από το καθεστώς, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, στη δυτική όχθη του Ευφράτη και η δεύτερη από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό, την ανατολική όχθη.

ΡΑΚΑ: Κούρδοι και Άραβες μαχητές των SDF, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τον Νοέμβριο του 2016 μια επίθεση εναντίον της "πρωτεύουσας" του ΙΚ στη Συρία. Έφτασαν στην πόλη τον Ιούνιο φέτος και στις 17 Οκτωβρίου ανακοίνωσαν την απελευθέρωσή της, μετά από καταστροφικές μάχες.

ΝΤΕΪΡ ΕΖΟΡ: Στις 2 Νοεμβρίου 2017 ο συριακός στρατός εκδίωξε το ΙΚ από το Ντέιρ Εζόρ, την τελευταία μεγάλη πόλη που ήλεγχαν ακόμη οι τζιχαντιστές στη Συρία.

ΜΠΟΥΚΑΜΑΛ: Στις 19 Νοεμβρίου 2017 ο στρατός και οι σύμμαχοί του εκδίωξαν το ΙΚ από την Μπουκάμαλ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΙΚ ελέγχει ακόμη το 8% της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και έχει επίσης παρουσία στις επαρχίες Χάμα και Χομς και στον παλαιστιανιακό καταυλισμό Γιάρμουκ, στη Δαμασκό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ