ΚΟΣΜΟΣ

Λοράν Βοκιέ: Ένας «πολύ δεξιός» στα ηνία της γαλλικής κεντροδεξιάς

Λοράν Βοκιέ: Ένας «πολύ δεξιός» στα ηνία της γαλλικής κεντροδεξιάς
Reuters/ Robert Pratta

Ο Λοράν Βοκιέ είναι ο νέος επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Γαλλία, διαδεχόμενος τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο Βοκιέ, που χαρακτηρίζεται από πολλά στελέχη του κόμματό του «πολύ δεξιός» εκλέχθηκε με ποσοστό 75% και στοχεύει, όπως είπε, στην ανανέωση και ανοικοδόμηση της κεντροδεξιάς μετά τις συνεχιζόμενες εκλογικές ήττες.

«Το μήνυμα είναι σαφές. Ναι, μπορούμε να το πούμε, η Δεξιά επιστρέφει» τόνισε ο Βοκιέ ενώπιον υποστηρικτών του στο Παρίσι. «Θα αναπλάσουμε τα πάντα. Θα ανοικοδομήσουμε τα πάντα» υποσχέθηκε. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας αναγέννησης. Θα χρειαστεί αποφασιστικότητα και τόλμη. Η τόλμη του να λέμε και η τόλμη του να κάνουμε. Και εμείς θα έχουμε και τα δύο» συμπλήρωσε.

«Μας ανακοίνωναν μια συμμετοχή που θα ανερχόταν σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες, έλεγαν για 50.000, εμείς συγκεντρώσαμε σχεδόν 100.000 ψήφους. Πρόκειται για επιτυχία» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μπερνάρ Ακουαγιέ.

Ο Βοκιέ διαδέχεται στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων τον Νικολά Σαρκοζί. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε αποχωρήσει από την ηγεσία της συντηρητικής παράταξης μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς ενόψει των προεδρικών εκλογών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ