ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερη μέρα στα «λευκά» η Ευρώπη - Πέρασαν τα χειρότερα λένε οι Αρχές

Δεύτερη μέρα στα «λευκά» η Ευρώπη - Πέρασαν τα χειρότερα λένε οι Αρχές
REUTERS/Arnd Wiegmann

Αντιμέτωπη με κύμα κακοκαιρίας είναι η Ευρώπη, με τις περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου να έχουν ντυθεί στα «λευκά» από την έντονη χιονόπτωση. Πτήσεις και δρομολόγια πλοίων ακυρώνονται, σιδηροδρομικές γραμμές αποκλείονται και οι μετακινήσεις αναδεικνύονται ένας πραγματικός άθλος για τους τολμηρούς που επιχειρούν να τα βάλουν με το χιόνι.

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη χιονόπτωση των τελευταίων ετών, γεγονός που προκάλεσε απόλυτο χάος στη χώρα την Κυριακή. Περισσότερες από 300 αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν σε αεροδρόμιο της Γερμανίας, ενώ στη Γαλλία δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα στο λιμάνι του Καλέ.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, περισσότερες από 300 αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω της έντονης χιονόπτωσης στη Φρανκφούρτη, ενώ υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις δρομολογίων του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στη Βρετανία το μεγαλύτερο «πλήγμα» φαίνεται πως το έχει δεχθεί η Ουαλία με τους ιθύνοντες να προειδοποιούν τους οδηγούς δικύκλων να μετακινούνται μόνο αν πρόκειται για μεγάλη ανάγκη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου σε πολλές από τις βρετανικές κεντρικές λεωφόρους σημειώθηκαν διάφορα περιστατικά, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός ή θάνατος.

Στην Ουαλία το χιόνι έχει φτάσει σήμερα, Δευτέρα, τα 30 εκατοστά, ενώ στο Μπέρμιγχαμ οι πληροφορίες αναφέρουν πως το χιόνι είναι στα 10 εκατοστά.

Ακόμη και στο Λονδίνο σημειώνεται χιονόπτωση και μάλιστα σε περιοχή λίγο έξω από την αγγλική πρωτεύουσα το έχει στρώσει.

«Τα χειρότερα έχουν περάσει», τονίζουν οι Αρχές, που σημειώνουν πως η τελευταία χιονόπτωση ίδιας έντασης είχε σημειωθεί σε όλη τη χώρα τον Μάρτιο του 2013.

Στη Γαλλία πολλές περιοχές έχουν τεθεί υπό πορτοκαλί συναγερμό, με τους ανέμους να ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Στα βόρεια του Καλέ, περί τα 20.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, λόγω προβλημάτων που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι. Παράλληλα, σημειώθηκε και ισχυρή βροχόπτωση που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν δύο αεροδρόμια.

Ισχυροί ήταν οι άνεμοι που «χτύπησαν» και την Πορτογαλία. Μία 45χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από πτώση δέντρου σε πόλη κοντά στο Πόρτο, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας κάνει λόγο για ανέμους που φτάνουν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ