ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικό χτύπημα με τέσσερις τραυματίες στη Νέα Υόρκη

Τρομοκρατικό χτύπημα με τέσσερις τραυματίες στη Νέα Υόρκη
REUTERS/Edward Tobin

Ως τρομοκρατικό χτύπημα αντιμετωπίζουν οι αρχές στις ΗΠΑ την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων της Νέας Υόρκης το πρωί της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης της επίθεσης έχει τραυματιστεί και αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κατάσταση της ζωής του είναι κρίσιμη. Το CNNi μεταδίδει ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές άλλες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

O Επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζέιμς Ο’ Νιλ έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, λίγη ώρα μετά το περιστατικό.

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν ο δράστης είχε σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, απάντησε: «Έκανε κάποιες δηλώσεις». Αρνήθηκε, όμως, να σχολιάσει περαιτέρω.

Με τη σειρά του, ο Κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο έκανε επίσης λόγο για τρομοκρατικό χτύπημα. Επιβεβαίωσε επίσης ότι σημειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού.

Ο Κουόμο έκανε λόγο για «ορισμένους τραυματίες», δήλωσε, όμως, ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

«Είμαστε η Νέα Υόρκη και είμαστε στόχος πολλών» είπε ο Κυβερνήτης της πολιτείας, και συμπλήρωσε:

«Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας αναστατώσουν, αυτό ακριβώς θέλουν».

Νωρίτερα, ο πρώην επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Μπιλ Μπράτον δήλωσε στο MSNBC ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και είναι προκαταρκτικές, από αστυνομικές πηγές, πρόκειται για έναν άντρα περίπου 25 ετών, πιθανώς από το Μπαγκλαντές. Ο άντρας αυτός βρίσκεται στις ΗΠΑ εδώ και επτά χρόνια και φέρεται να ενεργοποίησε το μηχανισμό στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους. Είναι οπωσδήποτε τρομοκρατικό χτύπημα, οπωσδήποτε».

Ο σταθμός λεωφορείων Port Authority έχει πλημμυρίσει από περιπολικά, ασθενοφόρα αλλά και οχήματα της πυροσβεστικής.

«Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση» δήλωσε αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, που μίλησε στο CNNi.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, μέσω twitter, αναφέρει πως αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο μετά από έκρηξη άγνωστης προέλευσης στην 42nd Street και 8th Ave του Μανχάταν. Τρεις σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί.

Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο Associated press ότι ο άντρας ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά όταν ο μηχανισμός εξερράγη σε σταθμό λεωφορείου στη Νέα Υόρκη.

Ο Φρανσίσκο Ραμίρεζ δήλωσε στο CNNi ότι άκουσε δύο εκρήξεις όταν έβγαινε από το τρένο, περίπου στις 7:45 το πρωί, τοπική ώρα. Ο ίδιος είπε ότι άκουσε τις εκρήξεις παρότι είχε ακουστικά στα αυτιά του.

«Από αυτά που είδα, μου φάνηκε ότι ερχόταν από το σταθμό του τρένου αλλά αυτή τη στιγμή εικάζω» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Επρόκειτο για δύο εκρήξεις, δευτερόλεπτα η μια από την άλλη. Και ενώ έβγαινα προς τα έξω, με έσπρωχναν αστυνομικοί… Υπήρχαν αστυνομικοί σε κάθε έξοδο και παντού, και επίσης υπήρχαν άντρες των ειδικών ομάδων της αστυνομίας».

«Ήταν τρομακτικό. Υπήρχε χάος αλλά δεν είδα τραυματισμούς» είπε ο Ραμίρεζ.

Το γραφείο του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάσιο τόνισε πως ο «δήμαρχος έχει ενημερωθεί για το συμβάν. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν φτάσει στο σημείο».

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας και ο πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ