ΚΟΣΜΟΣ

Ήττα για τη Μέι σε ψηφοφορία «κλειδί» για το Brexit

Ήττα για τη Μέι σε ψηφοφορία «κλειδί» για το Brexit
REUTERS/Simon Dawson

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit έχασε σήμερα η Τερέζα Μέι, και μάλιστα με μόλις τέσσερις ψήφους.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες της κ. Μέι να προχωρήσει το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με 309 ψήφους έναντι 305, το κοινοβούλιο υπερψήφισε τροπολογία που ουσιαστικά περιορίζει τις εξουσίες της κυβέρνησης στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει ότι τον τελικό λόγο για τους όρους εξόδου από την Ε.Ε. θα έχει το κοινοβούλιο.

«Πονοκέφαλο» στην βρετανίδα πρωθυπουργό αναμένεται να προκαλέσει το γεγονός ότι η τροπολογία στηρίχτηκε και από «αντάρτες» συντηρητικούς βουλευτές, καθώς η προσπάθειες του κυβερνητικού στρατοπέδου να καταλαγιάσει τις ανησυχίες τους δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση θέτει σε κίνδυνο ένα «βελούδινο» διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τροπολογία θα ενταχθεί στο Νομοσχέδιο για Αποχώρηση από την ΕΕ, που είναι το κύριο βρετανικό νομοθέτημα για την υλοποίηση του Brexit.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμά του για το Brexit

Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το ψήφισμά του για το Βrexit όπου σημείωσε ότι έχει γίνει επαρκής πρόοδος κατά τις διαπραγματεύσεις.

«Είναι ένα σημαντικό στάδιο που επιτρέπει να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αναφερόμενος στην απόφαση.

Από τους 686 ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο και έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία, 556 ψήφισαν υπέρ, 62 κατά και 68 απείχαν.

Οι ευρωβουλευτές συνιστούν ως εκ τούτου στους 27 ηγέτες της ΕΕ (εκτός Βρετανίας) να αποφασίσουν την Παρασκευή, κατά τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, το πέρασμα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επιμένουν πως η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις τηςαπέναντι στην ΕΕ, όπως εκφράστηκαν στη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ