ΚΟΣΜΟΣ

Ο αγώνας της επιβίωσης πατέρα και κόρης στη Μάχη της Μοσούλης

Ο αγώνας της επιβίωσης πατέρα και κόρης στη Μάχη της Μοσούλης
REUTERS/Goran Tomasevic/File Photo

Τρόμος, απόγνωση, αγωνία, πανικός. Αυτά βλέπει κανείς κοιτώντας τη φωτογραφία του άνδρα, που κρατώντας αγκαλιά την κόρη του, περπατά ξυπόλυτος στους δρόμους της Μοσούλης.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στις 4 Μαρτίου του 2017, ενώ ήταν σε εξέλιξη η μάχη των ιρακινών ειδικών δυνάμεων με τους μαχητές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην πόλη, και αποτυπώνει την αγωνία του πατέρα να οδηγήσει το παιδί του-αλλά και τον εαυτό του- μακριά από τον κίνδυνο.

«Ο πατέρας και η κόρη του, την οποία κρατούσε αγκαλιά, ούρλιαζαν τρομαγμένοι καθώς προσπαθούσαν να απομακρυνθούν σε ασφαλές σημείο, περπατώντας στα συντρίμμια που είχε αφήσει πίσω της η σφοδρή μάχη», διηγείται ο Γκόραν Τομάσεβιτς, ο φωτογράφος που απαθανάτισε το συγκεκριμένο στιγμιότυπο για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters.

Μαζί με τους δύο πρωταγωνιστές της φωτογραφίας έτρεχαν και άλλοι άνθρωποι, κάποιοι ξυπόλυτοι και άλλοι πιο «τυχεροί», φορώντας πλαστικές παντόφλες, για να απομακρυνθούν από το σημείο της σύγκρουσης στη γειτονιά Wadi Hajar της Μοσούλης, υπό τον εκκωφαντικό ήχο των πυροβόλων όπλων, λέει ο Γκόραν Τομάσεβιτς στη μνήμη του οποίου παραμένει «ζωντανή» η στιγμή εκείνη, παρόλο που έχουν περάσει μήνες από τότε.

Όσοι κατάφερναν να φτάσουν ως τα σημεία στα οποία είχαν αναπτυχθεί οι στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας υποχρεώνονταν να σηκώνουν τις μπλούζες τους, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά...

Για τον φωτογράφο του Reuters ήταν ολοφάνερο ότι ο συγκεκριμένος άνδρας δεν ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους:

«Φορούσε ένα αμάνικο μπλουζάκι και είχε στην αγκαλιά του ένα παιδί…. Ήταν ένας πατέρας εκτός εαυτού, φανερά πανικόβλητος», λέει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ