ΚΟΣΜΟΣ

Εν αναμονή των ανακοινώσεων NASA και Google για τον εντοπισμό νέου εξωπλανήτη

Εν αναμονή των ανακοινώσεων NASA και Google για τον εντοπισμό νέου εξωπλανήτη
Φωτογραφία αρχείου Twitter/@NASA

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει απόψε η NASA, στην συνέντευξή Τύπου που θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση από την ιστοσελίδα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν εδώ και μέρες στον διεθνή Τύπο, η NASA πρόκειται να αποκαλύψει την ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που έχει μεγάλες ομοιότητες με τη Γη.

Η συνέντευξη Τύπου της NASA έχει χαρακτηριστεί ως έκτακτη και αναμένεται να ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδος, ενώ τα μέχρι τώρα επισήμως, δεν έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα πάντως με την ενημέρωση της διαστημικής υπηρεσίας, η ανακάλυψη επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, η οποία ανέλυσε τα δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Κέπλερ και παρουσίασε τα αποτελέσματα.

Το Κέπλερ έχει εντοπίσει συνολικά, -από το 2009, όταν ξεκίνησε η αποστολή του- 4.034 πλανήτες, από τους οποίους οι 2.335 θεωρούνται εξωπλανήτες.

Εξ αυτών, οι 30 είναι στο μέγεθος της γης και βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο τους, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν νερό και δυνητικά ζωή.

Στο project συμμετέχουν τέσσερις κορυφαίοι στο πεδίο τους επιστήμονες και ερευνητές.

Πρόκειται για τους:

  • Paul Hertz, Διευθυντή του Τμήματος Αστροφυσικής της ΝΑSA
  • C hristopher Shallue, υπεύθυνο μηχανικό λειτουργικού της Google
  • Andrew Vanderburg, Αστρονόμο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν
  • Jessie Dotson, Ερευνητή της ΝΑSΑ στο Κέντρο της Καλιφόρνιας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ