ΚΟΣΜΟΣ

Μέι από Βρυξέλλες: Θα μιλήσω με φίλους και συμμάχους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε

Μέι από Βρυξέλλες: Θα μιλήσω με φίλους και συμμάχους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε
REUTERS/Yves Herman

H απόρριψη του νομοσχεδίου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό δήλωσε η Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

«Είμαι εδώ σήμερα για να μιλήσω με φίλους και συμμάχους για τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, μεταξύ άλλων, θέματα γύρω από την ασφάλεια» είπε μεταξύ άλλων η βρετανίδα πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως:

Παρά το γεγονός ότι ο βρετανικός λαός πήρε μια κυρίαρχη απόφαση να εγκαταλείψει την ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε τις ευθύνες μας όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε απογοητευμένη με την καταψήφιση της του χθεσινού νομοσχεδίου αλλά σημείωσε ότι στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο αποχώρησης από την ΕΕ, σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων.

2017 12 14T190038Z 1839542609 RC1171822300 RTRMADP 3 BRITAIN EU

REUTERS/Eric Vidal

Υπενθυμίζεται πως με 309 ψήφους έναντι 305, το κοινοβούλιο υπερψήφισε τροπολογία που ουσιαστικά περιορίζει τις εξουσίες της κυβέρνησης στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει ότι τον τελικό λόγο για τους όρους εξόδου από την ΕΕ θα έχει το κοινοβούλιο.

Ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε, όπως μεταδίδει το Reuters ότι η Μέι θα πιέσει για μια γρήγορη και μεταβατική συμφωνία που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στη ζωή μετά το "διαζύγιο".

Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, ο πρόεδρος των ηγετών της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, τους προειδοποίησε ότι μόνο η ενότητά θα συμβάλει στην επίτευξη των εμπορικών συναλλαγών - ένα ζήτημα στο οποίο τα κράτη μέλη παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πραγματική δοκιμασία της ενότητάς μας θα είναι η δεύτερη φάση των συνομιλιών του Brexit», δήλωσε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ