ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επιστροφή του Πουτζντεμόν

Η Ισπανία προετοιμάζεται για ενδεχόμενη επιστροφή του Πουτζντεμόν
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Η Ισπανία ενίσχυσε τους συνοριακούς της ελέγχους για να αποτρέψει ενδεχόμενη επιστροφή του πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών της επόμενης εβδομάδας.

Ο Πουτζντεμόν έχει ξεκινήσει την προεκλογική του καμπάνια από το Βέλγιο, όπου κατέφυγε με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του τον Οκτώβριο για να αποφύγει τη σύλληψη.

Παρότι ο Καταλανός πολιτικός γνωρίζει ότι σε περίπτωση που πατήσει σε ισπανικό έδαφος θα συλληφθεί, ο ίδιος επιμένει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί τότε θα επιστρέψει για να αναλάβει τα «ηνία» της κυβέρνησης.

Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν, επίσης, ότι ο κ. Πουτζντεμόν επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ισπανία πριν από τις κάλπες –μια κίνηση που σίγουρα θα ενισχύσει τη δημοτικότητά του και θα του εξασφαλίσει μια εκλογική νίκη.

Αντιμέτωπο με αυτό το ενδεχόμενο, το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ενισχύει την παρουσία αστυνομικών σε όλα τα σημεία εισόδου στη χώρα –ιδιαίτερα στα ισπανικά σύνορα με τη Γαλλία μέσω των οποίων διέφυγε από τη χώρα ο Πουτζντεμόν.

Η εφημερίδα La Vanguardia, με έδρα τη Βαρκελώνη, αποκαλύπτει ότι αρκετές υπηρεσίες είναι επιφορτισμένες να συλλάβουν τον πρώην ηγέτη της Καταλονίας, εάν, φυσικά επιστρέψει.

Το κόμμα του Πουτζντεμόν «Μαζί για την Καταλονία» είχε σημειώσει σημαντική πτώση στις δημοσκοπήσεις αλλά άρχισε να ανακτά τη δυναμική του μετά τις υποσχέσεις του πολιτικού να επιστρέψει. Παρόλα αυτά, η νίκη του δεν είναι σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι πάνω από όλα θέλει να εξασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. «Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται από εμένα» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ