ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τον Ερντογάν η Σύνοδος του ΟΙΔ σύμφωνα με την Handelsblatt

Μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τον Ερντογάν η Σύνοδος του ΟΙΔ σύμφωνα με την Handelsblatt
REUTERS/Osman Orsal

Ως μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, παρουσιάζει τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, η εφημερίδα της Ολλανδίας NRC Handelsblatt σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο, ο «Ερντογάν ηγείται της αντίστασης του μουσουλμανικού κόσμου εναντίον του Τραμπ».

Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε στην εν λόγω Σύνοδο ως ο σφοδρότερος επικριτής της επίμαχης απόφασης Τραμπ για το στάτους της Ιερουσαλήμ την οποία φρόντισε να αποδοκιμάσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Σύμφωνα με το συντάκτη, η επιτυχία του Ερντογάν έγκειται στο ότι κατάφερε να πείσει τους περισσότερους από 50 ηγέτες μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη να προχωρήσουν σε μια απερίφραστη καταδίκη της απόφασης Τραμπ, καλώντας, με μια φωνή, τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Ενώ η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, παρατηρεί ο αρθρογράφος, ο Ερντογάν δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «αδιανόητο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εμφανίζονται ως μεσολαβητές για το Παλαιστινιακό.

Η σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον του Τραμπ του δίνει αναμφίβολα πολλούς πόντους τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής, προσθέτει ο συντάκτης. Όπως εξάλλου σημειώνει, η διαμάχη που ανέκυψε με αφορμή την απόφαση του Αμερικανού προέδρου αποτελεί το δίχως άλλο «μάνα εξ ουρανού» για τον Ερντογάν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αποκαλύψεων ότι Τούρκοι υπουργοί και τράπεζες εμπλέκονται σε μια υπόθεση παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με τη σιωπηρή συναίνεση του ίδιου του Τούρκου Προέδρου.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι η εμπιστοσύνη του Ερντογάν απέναντι στον Τραμπ κλονίστηκε ανεπανόρθωτα ύστερα από την απόφαση του τελευταίου να μεταφέρει την αμερικανική Πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι για πολύ καιρό απέφευγε να κάνει προσωπικές επιθέσεις στον Αμερικανό πρόεδρο, με το σκεπτικό ότι οι δύο τους έχουν πολλά κοινά καθώς αποτελούν τέκνα του ίδιου λαϊκιστικού ρεύματος και ως εκ τούτου μπορούν να βρουν εύκολα μια κοινή γλώσσα προκειμένου να συνάψουν αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες.

Τώρα όμως δύσκολα μπορεί να κρύψει την απογοήτευση που αισθάνεται για εκείνον και για το λόγο αυτό προσπαθεί να ενώσει τον μουσουλμανικό κόσμο εναντίον του, καταλήγει ο συντάκτης.

ΚΥΠΕ, NRC Handelsblad

ΔΗΜΟΦΙΛΗ