ΚΟΣΜΟΣ

Ποινή φυλάκισης επειδή ποδοπάτησε πορτρέτο του Τζένγκις Χαν

Ποινή φυλάκισης επειδή ποδοπάτησε πορτρέτο του Τζένγκις Χαν
REUTERS/File

Η κινεζική δικαιοσύνη καταδίκασε σε φυλάκιση ενός έτους έναν άνδρα που κατηγορείται ότι κατέστρεψε ένα πορτρέτο του Τζένγκις Χαν, ιδρυτή της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων, προκαλώντας σήμερα μια πληθώρα επικρίσεων μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης ότι η ποινή που επιβλήθηκε ήταν δυσανάλογα αυστηρή.

Σε ένα βίντεο που μετέδωσε το Μάιο στο Διαδίκτυο, ο άνδρας αυτός που ονομάζεται Λούο παρουσιαζόταν την ώρα που ποδοπατούσε ένα πορτρέτο του αυτοκράτορα, ο οποίος πέθανε το 1227, ανακοίνωσε η αστυνομία της Εσωτερικής Μογγολίας που είναι μια αυτόνομη επαρχία της Κίνας.

Ο Λούο κρίθηκε ένοχος για «υποκίνηση εθνοτικού μίσους και εθνοτικών διακρίσεων» καθώς ο Τζένγκις Χαν εξακολουθεί να λατρεύεται από πολλούς Μογγόλους. Κατά τη δίκη του ο Λούο ζήτησε συγγνώμη που «προσέβαλε τα αισθήματα των ανθρώπων».

Η καταδίκη του επικρίθηκε έντονα από κάποιους στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, με έναν από αυτούς να κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι κυβερνούν τη χώρα «όπως την εποχή των Μογγόλων».

Ο Τζένγκις Χαν είναι ο ιδρυτής της Αυτοκρατορίας των Μογγόλων, της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία εκτεινόταν από τον Ειρηνικό Ωκεανό έως την Ευρώπη.

Σε περίπου έξι εκατομμύρια ανέρχονται οι Μογγόλοι που ζουν σήμερα στην Κίνα, η πλειονότητα των οποίων στην Εσωτερική Μογγολία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ