ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν μία «εύθραυστη» πλειοψηφία

Καταλονία: Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν μία «εύθραυστη» πλειοψηφία
REUTERS/Francois Lenoir

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλονία, που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, προβλέπουν ότι τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας θα κερδίσουν μια εύθραυστη πλειοψηφία, η οποία μπορεί να τους εμποδίσει να ξαναπάρουν την εξουσία στην περιφέρεια αυτή της Ισπανίας.

Έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, πέντε δημοσκοπήσεις δίνουν στα ψηφοδέλτια των αυτονομιστών 63 έως 69 έδρες στο καταλανικό κοινοβούλιο, όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι οι 68 έδρες (σύνολο 135 έδρες).

Οι οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας θα εξασφαλίσουν από 56 έως 63 έδρες, και το αριστερό Catalunya en Comu, που θα μπορούσε να έχει ρυθμιστικό ρόλο μεταξύ των δύο συνασπισμών, θα εξασφαλίσει από οκτώ έως 11 έδρες.

Δύο από τα πέντε ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προβλέπουν πως οι αυτονομιστές μπορεί να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθεταν στο απερχόμενο κοινοβούλιο, που διαλύθηκε στις 27 Οκτωβρίου από τον επικεφαλής της κεντρικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι όταν ψήφισαν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Το ινστιτούτο Gesop, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην El Periodico de Catalunya, προβλέπει ότι θα κερδίσουν από 66 έως 69 έδρες (έναντι 72 το 2015) και το Sigma Dos, η δημοσκόπηση του οποίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Μαδρίτης El Mundo, από 64 έως 69.

Την πρώτη θέση διεκδικούν η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC, τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας), η οποία είναι πρώτη σύμφωνα με τρία ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, και οι φιλελεύθεροι των Ciudadanos (τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας) που έρχονται πρώτοι σύμφωνα με τα άλλα δύο ινστιτούτα.

Η ERC, της οποίας ηγείται ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας που έχει φυλακιστεί από τη Μαδρίτη, θα εξασφαλίσει σύμφωνα με τις προβολές από 29 έως 35 έδρες.

Επίσης στο αυτονομιστικό μπλοκ, το ψηφοδέλτιο Μαζί για την Καταλονία του πρώην πρόεδρου Κάρλες Πουτζντεμόν αναμένεται να λάβει από 22 έως 30 έδρες και η Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP) της ριζοσπαστικής αριστεράς από έξι έως εννέα έδρες.

Από την πλευρά των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, οι Ciudadanos αναμένεται να λάβουν από 27 έως 36 έδρες, ακολουθούμενοι από τους Σοσιαλιστές (19 έως 24) και το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που προβλέπεται να λάβει από πέντε έως οκτώ έδρες.

Αν κανένα από τα δύο μπλοκ δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ δύσκολος έπειτα από μια τεταμένη προεκλογική εκστρατεία.

Οι αυτονομιστές πραγματοποίησαν εκστρατεία υπερασπιζόμενοι τους «πολιτικούς κρατούμενούς» τους, τέσσερις αυτονομιστές ηγέτες που παραμένουν κρατούμενοι κοντά στη Μαδρίτη, κατηγορούμενοι για «εξέγερση» και «στάση» από την ισπανική δικαιοσύνη.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερα πρώην μέλη της κυβέρνησής του διέφυγαν τις δικαστικές διώξεις όντας στο Βέλγιο.

Οι αντίπαλοί τους προβάλλονται ως εγγυητές της «σταθερότητας», καταγγέλλοντας τη διαίρεση της καταλανικής κοινωνίας και την επιδείνωση της οικονομίας που προκλήθηκαν όπως υποστηρίζουν από το βήμα προς την ανεξαρτησία που έκανε η αποπεμφθείσα κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ