ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά στο φως βίντεο από τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά στο φως βίντεο από τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ
Getty images/ideal images/Keystone / Staff

Ακόμη μερικές σελίδες «κρυμμένης» ιστορίας έρχονται στο φως μετά τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων βίντεο από πυρηνικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το Lawrence Livermore National Laboratory της Καλιφόρνια, έδωσε στη δημοσιότητα 62 βίντεο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, στα οποία αποκαλύπτεται η καταστροφική δύναμη των πυρηνικών όπλων.

Τα βίντεο που βλέπουν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, αφορούν μια σειρά 210 πυρηνικών δοκιμών που έγιναν από τις ΗΠΑ στο διάστημα από το 1945 ως το 1962 και μελετώνται από τους επιστήμονες προκειμένου να διαπιστωθεί πόση ενέργεια απελευθερώθηκε σε κάθε μία από τις δοκιμές.

«Το κοινό σημείο όλων αυτών των βίντεο είναι το γεγονός ότι περιέχουν σημαντικά και πολλά επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν μπορούν να αναπαραχθούν», αναφέρει το εργαστήριο στη σχετική ανακοίνωσή του.

Οι ερευνητές εργάζονται για την ψηφιοποίηση σχεδόν 10.000 αντίστοιχων βίντεο τα οποία ήταν «ξεχασμένα» σε αρχεία σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ και όπως εξηγεί ο επικεφαλής τους Γκρεγκ Σπρινγκς, στόχος είναι να γίνουν όλα διαθέσιμα για το κοινό.

Μόνο την τελευταία πενταετία η ομάδα των ερευνητών έχει εντοπίσει 6.500 βίντεο και εργάζεται για την αποκατάστασή τους. Μέχρι τώρα 4.200 από αυτά έχουν σκαναριστεί, ενώ 750 έχουν αποχαρακτηριστεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στο κανάλι του εργαστηρίου στο youtube 125 βίντεο που δείχνουν πυρηνικές δοκιμές.

Μ. Σωτηροπούλου: Ανυπολόγιστη η καταστροφή από ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων (aud)

Κι αν τους «απλούς» θεατές αυτά τα 62 βίντεο είναι η απόδειξη για τις καταστροφικές δυνατότητες των πυρηνικών όπλων, για τους επιστήμονες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τη μελέτη κρίσιμων στοιχείων, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να προσομοιώσουν μια πυρηνική δοκιμή και τις επιπτώσεις της, δεδομένου ότι οι πυρηνικές δοκιμές έχουν σταματήσει στις ΗΠΑ από το 1992 .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ