ΚΟΣΜΟΣ

Τζέιμς Μάτις: Η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ

Τζέιμς Μάτις: Η Βόρεια Κορέα δεν μπορεί να πλήξει τις ΗΠΑ
EPA/KEVIN DIETSCH/POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας δεν έχουν την δυνατότητα να πλήξουν το ηπειρωτικό έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτιμά ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Ο βορειοκορεατικός πύραυλος ICBM που εκτοξεύθηκε τον Νοέμβριο δεν φαίνεται να είναι ικανός να πλήξει τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, τόνισε ο Μάτις μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την Παρασκευή, ωστόσο πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία εκτίμησης της κατάστασης.

«Ακόμη εξετάζουμε τα στοιχεία, οι αναλύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, καθώς είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο», σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του CNNi.

Η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε ακόμη μια πυραυλική δοκιμή στις 28 Νοεμβρίου, με τον πύραυλο που εκτόξευσε να πετά ψηλότερα και να φτάνει μακρύτερα από οποιονδήποτε άλλον στο παρελθόν, με την ηγεσία της χώρας να δηλώνει υπερήφανα ότι ο νέος Hwasong-15 θα μπορούσε να φέρει πυρηνικές κεφαλές και να πλήξει περιοχές οπουδήποτε στις ΗΠΑ.

Τότε ο Τζέιμς Μάτις είχε επισημάνει ότι η νέα εκτόξευση υποδηλώνει ότι η Βόρεια Κορέα δουλεύει πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός πυραύλου που θα είναι ικανός «να χτυπήσει οπουδήποτε στον κόσμο», προσθέτοντας ότι αντανακλά μια «συνεχή προσπάθεια να δημιουργήσει μια απειλή, έναν βαλλιστικό πύραυλο που βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη, την ειρήνη της περιοχής και σίγουρα τις ΗΠΑ».

Η Β. Κορέα αγνοεί την έκκληση των ΗΠΑ για πάγωμα των πυρηνικών δοκιμών

Η χθεσινή δήλωσή του πάντως, ταυτίζεται με την άποψη αναλυτών που υποστηρίζουν πως η πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τον περασμένο Νοέμβριο, δεν έδειχνε στην πραγματικότητα κάποια δυνατότητα για πλήγμα σε αμερικανικό έδαφος, αλλά ούτε και κάποια πρόοδο στα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου και λειτουργικού ICBM.

«Είμαι εξαιρετικά καχύποπτος όσον αφορά τις ικανότητες του Hwasong-15», σημείωνε χαρακτηριστικά ο απόστρατος στρατηγός Patrick O'Reilly, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι οι Βοριοκορεάτες εκτοξεύουν τους πυραύλους σχεδόν κάθετα και όχι στην τροχιά που συνηθίζεται, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Πούτιν και Τραμπ συζήτησαν για τη Βόρεια Κορέα

Ακόμη ένα ζήτημα που εγείρεται, είναι το γεγονός ότι είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσει κανείς την πραγματική εμβέλεια του πυραύλου χωρίς να γνωρίζει το βάρος του ωφέλιμου φορτίου, το οποίο η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται πως ήταν η μεγαλύτερη και βαρύτερη πυρηνική κεφαλή.

Η πρόσφατη δοκιμή δεν έδειξε πρόοδο σε ορισμένα στοιχεία που θα ήταν απαραίτητα για να γίνει πράξη η απειλή προς τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων είναι η δυνατότητα αποστολής ενός πυραύλου με πυρηνική κεφαλή σε μια σταθερή τροχιά πτήσης, με ακρίβεια και με την ικανότητα να «επιβιώσει» από τη ζέστη και τις δονήσεις.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα θα γίνει η ισχυρότερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο

«Όταν ακούω ότι σε ένα ή δύο χρόνια οι Βορειοκορεάτες θα έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα να πλήξουν την Ουάσινγκτον σκέφτομαι ότι οι άνθρωποι βγάζουν πολύ βιαστικά συμπεράσματα. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν πριν φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο απειλής», πρόσθεσε ο στρατηγός.

Mattis says North Korea isn't capable of striking the US, by Ryan Browne and Nicole Gaouette

ΔΗΜΟΦΙΛΗ