ΚΟΣΜΟΣ

«Ανταγωνιστή» των ΗΠΑ θεωρεί ο Τραμπ την Κίνα

«Ανταγωνιστή» των ΗΠΑ θεωρεί ο Τραμπ την Κίνα
REUTERS/Yuri Gripas

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσει σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει τη Δευτέρα, τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ, στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας και, μεταξύ άλλων, θα καθιστά σαφές ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πλέον την Κίνα ανταγωνιστή της. Αυτά δήλωσαν δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, ενήμεροι για το περιεχόμενο του κειμένου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επαινέσει δημόσια τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αλλά ταυτόχρονα απαιτεί το Πεκίνο να εντείνει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα προκειμένου η Πιονγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματα της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ παράλληλα αξιώνει από την κινεζική ηγεσία να αλλάξει τις πρακτικές της στο πεδίο του εμπορίου, ώστε οι εταιρείες των ΗΠΑ να συναντούν ευνοϊκότερους όρους.

Η νέα στρατηγική που θα παρουσιάσει ο Τραμπ δεν συνεπάγεται την άσκηση μιας πολιτικής αποτροπής ή περιορισμού της Κίνας, αλλά έχει σκοπό να περιγράψει με σαφήνεια τις προκλήσεις που θεωρεί ότι εγείρει για τις ΗΠΑ, σημείωσαν οι δύο αξιωματούχοι.

Το κείμενο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στη φάση της ολοκλήρωσης, αναμένεται επίσης ότι θα ακυρώσει μια απόφαση που είχε ανακοινώσει ο Μπαράκ Ομπάμα, τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν είχε ανακηρύξει την κλιματική αλλαγή απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, είπε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει τις προτεραιότητές του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, δίνοντας την έμφαση σε πολιτικές που εντάσσονται στο δόγμα που συνοψίζει με τη φράση «Πρώτα η Αμερική»: την περαιτέρω ενίσχυση του στρατού των ΗΠΑ, την αντιμετώπιση των ισλαμιστών εξτρεμιστών, και την αναπροσαρμογή συμφωνιών για το εμπόριο κατά τρόπο ώστε οι ΗΠΑ να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ