ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλωτές πυρπόλησαν τις έδρες των κυριότερων κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν

Διαδηλωτές πυρπόλησαν τις έδρες των κυριότερων κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν
REUTERS/Raya Jalabi

Κούρδοι διαδηλωτές πυρπόλησαν τις έδρες των πέντε κυριότερων κομμάτων του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθώς και ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, για να διαμαρτυρηθούν κατά της διαφθοράς και να απαιτήσουν την παραίτηση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κτίρια αυτά στην περιοχή Πιραμαγκρούν, 30 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης Σουλεϊμανίγια, δήλωσε ο Αμπντέλ Ραζάκ Σαρίφ, ένας από τους ηγέτες του κόμματος Goran. Για την ώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Αγανακτισμένοι λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της οικονομίας, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διενεργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και προκάλεσε ο πρώην πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί, το οποίο δεν αναγνώρισε η Βαγδάτη, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PDK, του Μασούντ Μπαρζανί), της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (UPK, που ιδρύθηκε από τον Τζαλάλ Ταλαμπανί), του κόμματος Γκοράν (Goran), της Ισλαμικής Ένωσης και της Ισλαμικής Ομάδας, ανέφερε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαδηλωτές έβαλαν επίσης φωτιά σε ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλο το Ιρακινό Κουρδιστάν, κυρίως στην πόλη Σουλεϊμανίγια και στην ομώνυμη επαρχία καθώς και σε πόλεις της επαρχίας Αρμπίλ.

Ανάμεσά τους, πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι των οποίων οι μισθοί καταβάλλονται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα αλλά και εργάτες που είναι θύματα της οικονομικής επιβράδυνσης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Κάτω οι κλέφτες», «Θάνατος στον Μπαρζανί», «Κάτω η κυβέρνηση της διαφθοράς» ή ακόμη «Κάτω η κυβέρνηση που έχασε διαφιλονικούμενες περιοχές».

Μετά το δημοψήφισμα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέλαβε διαφιλονικούμενα ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ εδάφη, κυρίως την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στα όνειρα οικονομικής ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ.

Το ιρακινό Κουρδιστάν βρισκόταν ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση πριν από το δημοψήφισμα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, του κυριότερου πόρου του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ