ΚΟΣΜΟΣ

Συγχαρητήρια Τουσκ σε Κουρτς - Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για την ακροδεξιά κυβέρνηση

Συγχαρητήρια Τουσκ σε Κουρτς - Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για την ακροδεξιά κυβέρνηση
REUTERS/Francois Lenoir

Την ελπίδα ότι η νέα αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Ελπίζω ότι η αυστριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό και φιλοευρωπαϊκό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μία εποχή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολείται πιο άμεσα με πολιτικά ευαίσθητα θέματα στο πλαίσιο της Ατζέντας των Ηγετών» αναφέρει, στην επιστολή του, ο κ. Τουσκ, κάνοντας εμμέσως μνεία στο προσφυγικό ζήτημα που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει το πρώτο μισό του 2018.

Ο Αυστριακός καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες αύριο, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Οι Βρυξέλλες είναι ο πρώτος προορισμός του νέου καγκελάριου» δήλωσε με νόημα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει κατά πόσο προβληματίζεται η Επιτροπή για τη συμφωνία συντηρητικών και ακροδεξιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγχρόνως, την ανησυχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εξέφρασε , σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. «Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για τον σχηματισμό μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης στην Αυστρία. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες, είναι ένα άλμα στο σκοτάδι που κινδυνεύει να μας οδηγήσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας» τόνισε ο κ. Πιτέλα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν τίποτα δεν αποκλείεται -ούτε κυρώσεις ούτε διαδικασίες παράβασης- εάν απειληθούν βασικές αξίες της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ