ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία της Ισραηλίτικης Κοινότητας για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση

Ανησυχία της Ισραηλίτικης Κοινότητας για τη νέα αυστριακή κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕPA / CHRISTIAN BRUNA

Αποστέλλοντας το απόγευμα τα συγχαρητήρια του προς τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς για την ορκωμοσία του το μεσημέρι ως επικεφαλής της νέας αυστριακής κυβέρνησης (σ.σ. συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων), ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς εκφράζει ταυτόχρονα τις ανησυχίες του για την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα «δεξιό λαϊκιστικό μέχρι ακροδεξιό κόμμα».

Ως «ιδιαίτερα ανησυχητικό» ο ίδιος θεωρεί το γεγονός ότι ακριβώς αυτό το κόμμα αναλαμβάνει τώρα την πολιτική ευθύνη, τόσο για την αστυνομία όσο και για τις μυστικές υπηρεσίες, όπως επίσης και για τον Ομοσπονδιακό Στρατό.

Σύμφωνα με τον Όσκαρ Ντόιτς, όχι μόνον η Εβραϊκή Κοινότητα, αλλά όλοι οι δημοκράτες έχουν «την ηθική και ιστορική υποχρέωση, να επισημάνουν τους κινδύνους εθνικιστικής πολιτικής, και να παραμείνουν σε επαγρύπνηση».

Ο ίδιος σημειώνει πως μετά την ορκωμοσία της ενώπιον του ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση σχηματίστηκε δημοκρατικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα, ωστόσο «δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί ομαλότητα η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα δεξιό λαϊκιστικό έως ακροδεξιό κόμμα, του οποίου οι εκπρόσωποι είχαν συνεχώς δυσκολίες να διαχωρίσουν τη θέση τους από τον εθνικοσοσιαλισμό και οι οποίοι υποδαύλιζαν το μίσος εναντίον ανθρώπων άλλων πολιτισμών και θρησκειών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ