ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Σε κατ’οίκον περιορισμό δισεκατομμυριούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς (pics)

Βραζιλία: Σε κατ’οίκον περιορισμό δισεκατομμυριούχος που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς (pics)
REUTERS/ file photo

Ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας Μαρσέλο Όντεμπρεχτ, που εξελίχθηκε σε σύμβολο ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς στη Λατινική Αμερική, αποφυλακίστηκε την Τρίτη από το κελί του των 12 τετραγωνικών μέτρων και θα εκτίσει την υπόλοιπη ποινή του στην πολυτελή έπαυλή του, στο Σάο Πάολο.

Κατόπιν απόφασης ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Πολιτείας Παρανά ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Odebrecht SA, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στη Λατινική Αμερική, συνελήφθη το 2015, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, της επονομαζόμενης "Πλυντήριο Αυτοκινήτων". Κατηγορήθηκε ότι δωροδόκησε πολιτικούς και υψηλόβαθμα στελέχη κρατικών εταιρειών με δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να κερδίσει συμβάσεις για την κατασκευή έργων.

Ένας εκπρόσωπός του είπε ότι ο Όντεμπρεχτ είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με τις αρχές με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει προκειμένου να τον αντιμετωπίσουν με επιείκεια. Αρχικά ο μεγιστάνας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 19 ετών, για μια από τις πολλές υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν χάρη στην επιχείρηση "Πλυντήριο Αυτοκινήτων". Στη συνέχεια η ποινή του μειώθηκε στα 10 χρόνια, αφού συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές, να παραδεχτεί την ενοχή του και να καταβάλει πρόστιμο ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Όντεμπρεχτ έχει ήδη εκτίσει 2,5 χρόνια στη φυλακή. Με βάση τη συμφωνία, θα μείνει άλλα 2,5 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό. Κατόπιν θα μπορεί να φεύγει από το σπίτι του για να πηγαίνει μόνο στη δουλειά του, για άλλα 2,5 χρόνια. Θα ολοκληρώσει την ποινή των 10 ετών προσφέροντας κοινωνική εργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ