ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η στρατιωτική επέμβαση μία από τις λύσεις για να πάρουμε τα νησιά του Αιγαίου

Τσαβούσογλου: Η στρατιωτική επέμβαση μία από τις λύσεις για να πάρουμε τα νησιά του Αιγαίου
EPA/ROMAN PILIPEY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στην τουρκική Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τα κόμμα της αντιπολίτευσης για τα νησιά του Αιγαίου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας μάλιστα πρότεινε τρεις λύσεις, μία εκ των οποίων η κατάληψη των νησιών με στρατιωτική επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό ο τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την αντιπολίτευση να βοηθήσει την κυβερνητική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, ζητώντας τους να μην ασκούν «πατριδοκαπηλία σε ένα τέτοιο ζήτημα».

«Αν το κάνετε, ζημιώνει τα προηγούμενα κόμματα που δεν έκαναν τίποτα για αυτό, όχι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μάλιστα πρότεινα να κάνουμε συζήτηση και να ενημερώσω τους αρχηγούς των κομμάτων. Πότε με καλέσατε; Είμαι έτοιμος να έρθω όποτε με καλέσουν οι αρχηγοί. Έπειτα από την κρίση των Ιμίων το 1996, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό στάτους των νησιών. Όλα έγιναν πριν. Άρα, υπαίτιος δεν είναι το AKP. Ναι, να το λύσουμε, αλλά να μην λέτε ψέματα ότι αυτά τα νησιά καταλήφθηκαν κατά τη διακυβέρνηση του AKP», είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών μέσων.

Απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο Τσαβούσογλου είπε: «Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικές υπάρχουν: Ή να βρούμε λύση μέσω της διπλωματίας. Ή να προσφύγουμε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως «συνεχίζουμε τη διπλωματία με την Ελλάδα» και επεσήμανε πως «η Βουλή θα αποφασίσει για τις εναλλακτικές και εμείς θα τις εφαρμόσουμε. Όμως αυτό είναι εθνική πολιτική».

Επικρίνοντας μάλιστα την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να καταστήσει το θέμα αιχμή κατά της κυβέρνησης είπε πως «δημιουργήσαμε μία ομάδα που αποτελείται και από στρατιωτικούς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συζητάμε το πρόβλημα και ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε. Είναι πιο ωφέλιμο να μειώσουμε την ένταση ή να την αυξήσουμε; Αυτά είναι εθνικά θέματα και εμείς μπορούμε αντίστοιχα να γίνουμε πατριδοκάπηλοι. Είναι εύκολο να σας κατηγορήσω. Σας δείχνω τα έγγραφα, τα δίνω και σε άλλους και βλέπουμε ποιανού η υπογραφή υπάρχει σε αυτά. Όμως αυτό δεν είναι σωστό».

Ο βουλευτής του αντιπολιτευτικού CHP, Οζτούρκ Γιλμάζ, αντέδρασε έντονα στα λεγόμενα του ΥΠΕΞ και συμπεριέλαβε στη συζήτηση και το Κυπριακό. «Η βουλή πρέπει να λάβει μία σημαντική απόφαση για τη διεθνή αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”. Εμείς αναγνωρίσαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, όμως από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να σωπάσουμε στο ζήτημα της μη αναγνώρισης της “ΤΔΒΚ”», είπε.

«Όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζεται. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητικές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε “εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος”. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς», είπε ο βουλευτής αναφορικά με τα νησιά του Αιγαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ