ΚΟΣΜΟΣ

Προς το παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO οδεύει η Ρωσία

Προς το παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO οδεύει η Ρωσία
Φωτογραφία Αρχείου - Facebook/UNESCO/Discover UNESCO's Global Geopark Network

Η Ρωσία υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ρωσικών περιφερειών να συμμετάσχουν στα προγράμματα δημιουργίας γεωπάρκων που θα ενταχθούν στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της UNESCO.

«Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι περιφέρειές μας προς αυτή την κατεύθυνση. Και όχι μόνο το χαιρετίζουμε αλλά και το ενθαρρύνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι με την «ενεργό συνδρομή της ρωσικής επιτροπής του διεθνούς προγράμματος γεωπιστημών και γεωπάρκων, υποβάλαμε αίτηση για τη δημιουργία του πρώτου γεωπάρκου αυτού του είδους στο Μπασκορτοστάν, ενώ ακολουθούν η Δημοκρατία της Αλτάι και η περιοχή του Ιρκούτσκ».

Τον Οκτώβριο είχε ανακοινωθεί ότι ξεκίνησαν οι εργασίες οργανωτικού χαρακτήρα για την δημιουργία «του γεωπάρκου της Βαϊκάλης της UNESCO» στην στέπα Ταζεράνσκαγια και στην νήσο Όλχον. Επίσης το Μάιο του 2018 επιστήμονες του Επιστημονικού Κέντρου του Ιρκούτσκ, που αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών στην Σιβηρία, προβλέπεται να συζητήσουν με συναδέλφους τους από την Γαλλία, το σχέδιο του γεωπάρκου που προτίθενται να δημιουργήσουν υπό την αιγίδα της UNESCO στα παράλια της λίμνης Βαϊκάλης, στην νήσο Όλχον, στην περιοχή του Ιρκούτσκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ