ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Στις 7 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες

Γερμανία: Στις 7 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες
ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA/ PHILIPP GUELLAND

Στις 7 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα σε έξι ημέρες και στη συνέχεια αν αποφασίσουν τα κόμματα για τη συμμετοχή τους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. 

Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια εξάωρης συνάντησης των αρχηγών των τριών κομμάτων με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων τους.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, στις 12 Ιανουαρίου θα πρέπει να υπάρχει ένα έγγραφο στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα βασικά σημεία των συμπερασμάτων των συνομιλιών, το οποίο και θα τεθεί υπ' όψιν των κομμάτων. Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει για αυτόν τον σκοπό να πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Τα κόμματα συμφώνησαν ακόμη ότι στις διερευνητικές συνομιλίες θα τεθούν 15 θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων η ευρωπαϊκή πολιτική, το συνταξιοδοτικό, η εσωτερική ασφάλεια και η μετανάστευση, η οικονομία, η φορολογική πολιτική, η ενέργεια και τα θέματα οικογένειας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης, αν τελικά συμφωνηθεί «μεγάλος» συνασπισμός, θα διαρκέσει ως την άνοιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ