ΚΟΣΜΟΣ

O Πολωνός πρόεδρος υπέγραψε δύο νέα νομοσχέδια παρά την προειδοποίηση της Ε.Ε.

O Πολωνός πρόεδρος υπέγραψε δύο νέα νομοσχέδια παρά την προειδοποίηση της Ε.Ε.
REUTERS/Kacper Pempel

O Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα ανακοίνωσε την απόφασή του να υπογράψει δύο νομοσχέδια που αφορούν τη μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης και τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά της χώρας, για την άρνησή της να αποσύρει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις.

«Εισάγουμε πολύ καλές λύσεις στην Πολωνία που θα βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της δικαστικής εξουσίας», δήλωσε ο Ντούντα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό πρακτορείο.

«Ο δημοκρατικός χαρακτήρας του δικαστικού συστήματος ενισχύεται», πρόσθεσε.

2017 12 20T170116Z 460836914 RC15F7530000 RTRMADP 3 EU POLAND COMMISSION DUDA

REUTERS/Kacper Pempel

Τα δύο νομοσχέδια αφορούν την μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, η Επιτροπή ενεργοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη διαδικασία της επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας που μπορεί να στερήσει από τη Βαρσοβία το δικαίωμα ψήφου στους θεσμούς της Ένωσης, εάν η πολωνική κυβέρνηση επιμείνει στις μεταρρυθμίσεις που επέβαλε στον τομέα της δικαιοσύνης.

Βέτο από την Ουγγαρια κατά της απόφασης

Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «απαράδεκτη» και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο Ούγγρος αντιπρόεδρος προειδοποίησε, επίσης, ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας. Για να επικυρωθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να την υπερψηφίσουν 22 από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ